Niedermayer (TOP 09): Evropský parlament stojí za Hongkongem

30.06.2020 7:32

Komentář na facebookovém profilu k Hongkongu

Niedermayer (TOP 09): Evropský parlament stojí za Hongkongem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Evropský parlament stojí za Hongkongem

Ještě jedna rozprava a hlasování z červnové plenárky stojí za trochu pozornosti. Jde o rezoluci vyjadřující podporu Hongkongu a odsouzení plánovaného zavedení nového bezpečnostního zákona, které požaduje Peking.

Evropská unie ctí čínskou politiku „jedna země, dva systémy“. Současná situace je, ale porušením této politiky a zároveň několika mezinárodních a lidskoprávních smluv (hlavně čínsko-britského prohlášení z roku 1984).

Rezoluci společně připravilo pět politických frakcí a byla schválena 565 hlasy (chyběl hlas pro od poslance ODS Jan Zahradil, pro kterého buďto není chování čínských autorit ve vztahu k této demokratické enklávě problémem, a nebo, v duchu politiky ex-premiéra Nečase a jeho odsudku "dalailámismu", jsou pro něj ekonomické vztahy s Čínou důležitější, než dodržování mezinárodních dohod a ochrana lidských práv)…

Je pravdou, že s Čínou na mezinárodním poli musíme spolupracovat. Pokud chceme například vyřešit klimatickou krizi, zapojení Číny je nezbytné. Na Číně jsme také (z mého pohledu až příliš) závislí ekonomicky…ale nic z toho by nás nemělo zastavit před tím, abychom upozorňovali na porušování lidských práv a požadovali nápravu bezpráví, které se v Číně a nyní i v Hongkongu dějí lidem, kteří se postaví režimu, nebo kvůli jejich náboženství, či původu.

Jsem rád, že parlament v tom má jasno a těší mne, že i na úrovni EU zaznamenávám stále větší ochotu jasně vystupovat třeba proti neférovým obchodním praktikám Číny i jasně pojmenovávat její snahu o politickou interferenci ve formě propagandy.

Doufám, že to vše je začátkem mnohem více vyváženého vztahu. A ještě víc doufám, že naše snaha podpory demokracie v Hongkongu či na Taiwanu přinese aspoň nějaké plody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…