Niedermayer (TOP 09): Na dotační politiku našich vlád doplácí malí zemědělci

14.01.2019 11:58

Komentář na facebookovém profilu k zemědělské dotační politice

Niedermayer (TOP 09): Na dotační politiku našich vlád doplácí malí zemědělci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Na zemědělskou dotační politiku našich vlád doplácí malí zemědělci, lidé, kteří by v této oblasti chtěli podnikat a s nimi i naši spotřebitelé. Další velkou obětí je naše příroda, něco, co se nedá koupit a škody na ni se napravují dlouho a draze.

Velké zemědělské podniky, které jsou při rozdělování peněz zvýhodňováni na úkor rodinných farem - obdobné (jen mírně snížené) "plošné" dotace pro obrovské podniky hospodařící na desítkách tisíc hektarů mají jiný přínos než podobné dotace na hektar pro farmáře s 15 hektary (což je mj. průměrná velikost farmy v EU). Omezení plateb velkým firmám, které opakovaně Komise navrhuje, se snaží česká vláda zabránit. "Velké platby velkým" jsou hlavní motor, který vede k tomu, že zemědělství je stále více "průmyslové", dominované velkými podniky, a menší farmy nevznikají nebo mají problém se prosadit.

To s sebou nese i proměnu českého venkova (kde je obtížné najít místně perspektivu na práci a podnikání), zhoršení kvality půdy (díky nasazení těžké technologie, velkým rozlohám a "průmyslovým postupům" na pronajaté půdě) nebo menší nabídku lokálních potravin (velké zemědělské firmy spolupracují s velkými, průmyslovými zpracovateli, kteří dominují trhu s potravinami).

Pokud bude větší část peněz náležet těm, co na venkově skutečně farmaří, bude výsledkem hezčí a udržitelná krajina i rozmanité a kvalitní potraviny na našich stolech a lepší perspektivy pro život na našich vesnicích.

Měli bychom tomu dát šanci, opak je velká a drahá chyba.

P.S. Větší komentář k tématu si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

18:14 Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.