Niedermayer (TOP 09): Naše drahá koruna...

15.10.2018 9:57

Komentář na facebookovém profilu k bankovním poplatkům za převod měn

Niedermayer (TOP 09): Naše drahá koruna...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

O prázdninách jsem platil rezervaci do kempu u Salzburku. Bohužel, kemp požadoval platbu převodem. 50 euro jsem poslal za necelých 8 euro. Tedy něco přes 15% nebo chcete-li, zmrzlinu ve stánku u jezera pro celou rodinu. Více podobná zkušenost stála mého známého podnikatele. Zapojil se do zprostředkování operace, která zahrnovala přeposlání peněz na Slovensko a zpět. Měl štěstí, jako "marže" byla celkem 500, na poplatcích zaplatil vždy jen 400...

Již jsem psal, že na transakčních nákladech spojených s tím, že nejsme v eurozoně, zaplatí naše domácnosti a firmy docela ziskovým bankám (zisk jde obvykle pryč z ČR) hodně přes 10 miliard korun.

Zdá se, že nám trochu nyní pomůže "ten zlý Brusel". Komise má za to, že díky efektivnímu platebnímu systému v eurozoně, by platby občanů a firem ze zemí mimo eurozonu v eurech neměly nést vyšší poplatky než platby domácí. Neb dnešní stav oligopolem zavánějícího poplatku za platby (u nás kolem 200 korun min.) není dnes náklady zdůvodněný.

Asi to stihneme do května, a tak snad za převod na rezervaci za rok zaplatím jen pár korun.

Nejsem fanda do cenové kontroly, a mám trochu strach, jak nakonec legislativa bude vypadat, ale zdá se mi, že zde tento zásah smysl dává a projde. A část z těch miliard zůstane lidem v peněžence a firmám na mzdy, zisk nebo investice...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…