Niedermayer (TOP 09): Naše (vládní) úvahy o energetice uvázly ve 20. století

04.11.2019 5:35

Komentář na facebookovém profilu k vládní koncepci vývoje energetiky

Niedermayer (TOP 09): Naše (vládní) úvahy o energetice uvázly ve 20. století
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Proto se dnes vede diskuse jen o jádru nahrazujícím uhlí. Neb naší vládní experti mají za to, že země, která není sto během dekády opravit jednu zle poničenou dálnici a nové staví tempem kilometrů za rok, bude první, kdo v termínu a rozpočtu postaví v Evropě "jaderku".

A navíc vláda dnes považuje za rozumné, že "měníme" naši krajinu a zdraví našich lidí za zisky pár firem (a lidí) z vývozu elektřiny.

Už jsem zmiňoval studii (ZDE), dle které jen osazení "smysluplných" střech v Evropě fotovoltaickými články je sto pokrýt čtvrtinu spotřeby elektřiny v Evropě. A značná část těchto investic je ekonomicky výnosná a nepotřebovala by dotace.

Přiložená studie využitelnosti dnes často nejlevnějšího nového zdroje energie - větrných elektráren na moři - ukazuje, že dnes "proveditelné" instalace jsou sto vyrobit více elektřiny, než lidstvo spotřebuje.

Jasně, zeptáte se, a co my s tím, pobřeží nemáme. Ale nemáme ani ropu, a přesto jezdíme auty, nemáme plyn a přesto na něm vaříme (a to je dovážíme obvykle z ne zcela přátelských zemí). A myšlenku komunistů na to, že kiwi budem pěstovat na Žitném ostrově, jsme také právem poslali do historie.

Evropa, pokud bude spolupracovat, má na dosah moderní, udržitelnou a nejen ke klimatu ale i životnímu prostředí šetrnou energetiku, Stačí zdánlivě málo - začít spolupracovat (a pro ty, co jsou pozadu, vstoupit do 21. století).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …