Niedermayer (TOP 09): Návrh zestátnění ČEZ míří jednoznačně špatným směrem

05.02.2023 22:09 | Ze sítí

Reakce na facebookovém profilu k diskusi o zestátnění ČEZ

Niedermayer (TOP 09): Návrh zestátnění ČEZ míří jednoznačně špatným směrem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Myšlenka, že by stát byl nejen regulátorem či tvůrcem pravidel na klíčovém energetickém trhu a zároveň vlastníkem jednoho z účastníků, není hodná středo-pravicové vlády. To ale není zdaleka jediný problém.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí

Nápad, že problémy naší energetiky a energetickou krizi vyřeší zvýšení role státu, jde přímo proti logice řešení současné situace na energetickém trhu, které dnes razí Evropská komise – a byly to její návrhy, které pomohly bezprecedentní energetickou krizi zatím zvládnout. Posílení role dlouhodobých instrumentů, jako je stabilizace ceny, vybudování potřebných kapacit nebo transparentnost, to je podle mě cesta k levné, udržitelné a bezpečné energetice.

U nás ale místo modernizace startuje netransparentní diskuse o zestátnění největší české energetické firmy. Proponenti nápadů typu odříznutí se od jednotného trhu nebo zestátnění části či celé distribuce nejen evidentně neví, že by to bylo v nesouladu s platnými unijními pravidly. Neví ani to, že se naše jaderně-fosilně-státní energetická vize střetává právě se snahou o modernizaci unijního trhu.

Ta bude stát na efektivním využití hlavně obnovitelných zdrojů a dalších instrumentů, zajišťujících mimo jiné podmínky konkurenčního prostředí. Větší role státu nikoliv v utváření pravidel, ale mezi konkurujícími si firmami, je cesta k efektivní a bezpečné energetice.

Více se dočtete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.