Niedermayer (TOP 09): (Ne)možné snížení autoemisí…

07.11.2018 8:35

Komentář na facebokovém profilu k navrhovanému snižování emisí

Niedermayer (TOP 09): (Ne)možné snížení autoemisí…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Návrh evropské legislativy požaduje po automobilkách snížení průměrné spotřeby (nebo též CO2, což je to samé) řádově o třetinu. Zejména v českém tisku, za pomoci několika politiků a „odborníků“, se objevují názory, že tímto Unie porušuje fyzikální zákony, že jde o cíl nerealistický či neuvěřitelně drahý.

V nedávném postu jsme na základě dat u konkrétních vyráběných aut ukázal, jak třeba zavedení full hybridů snížuje spotřebu a co s regulatorními emisemi dělá technologie plug-in.

Pod tímto postem vidíte, jak by vypadaly průměrné (flotilové), kdyby automobilky zvýšily podíl prodeje aut s touto technologií. Dodávám jen, že auto střední třídy s full hybridem nemusí být dražší než srovnatelný diesel (viz Toyota) a cena navíc za plug-in u aut vyšší třídy je v řádu pod 10 % a modely s plug-in napatří zdaleka k nejdražším modifikacím.

Proto není „žádná revoluce“, pokud bychom předpokládali, že podíl těchto aut i elektromobilů do roku 2030 vzroste. Jednu z mozností zahrnuje tento propočet.

Co je výsledek?

Tento mix aut by vedl proti dnešku (podíly odpovídají prodejům v EU) o více než 40 %.

Pokud zohledníme navrhovaný bonus za nízkoemisní auta (který bude téměř jistě v regulaci), klesnou emise o více než polovinu.

A to bez toho, aby se do roku 2030 proběhly další posuny v dostupných technologiích, které dále sníženi emisí umožní. Neb propočet stojí na dnes užívaných technologiích ve vyráběných autech.

Obrázek o tom, do jaké míry byla diskuse u nás „,kompetentní“, nechám na vás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…