Niedermayer (TOP 09): Pozdě, ale přece!

06.10.2022 8:36 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zavedení jednotného typu konektoru pro všechna přenosná zařízení

Niedermayer (TOP 09): Pozdě, ale přece!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Éra klubek zamotaných nabíječek s různými typy konektorů, a hlavně úplně zbytečného odpadu se blíží ke konci. V Evropském parlamentu jsme schválili silnou většinou 602 (proti 13) hlasů nová pravidla zavádějící jednotný typ konektoru pro všechna přenosná zařízení.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Od podzimu 2024 tak budou výrobci povinni na svých zařízeních užívat port USB-C, a to na všech chytrých telefonech, tabletech, fotoaparátech apod. Zákazník bude mít rovněž na výběr, zda zakoupit nové zařízení s nabíječkou nebo bez ní. Od roku 2026 by měly být USB-C vybaveny také všechny nabíječky notebooků.

Za jasnou shodu parlamentu jsem rád, jednotná nabíječka nejen zjednoduší životy Evropanů, ale hlavně bude mít pozitivní vliv na životní prostředí. Ušetří totiž tisíce tun elektronického odpadu ročně.

Evropský parlament k tomuto kroku Komisi vyzýval opakovaně již od roku 2009, ale její dialogy s výrobci příliš nikam nevedly. Proti byl třeba Apple. Těší mne, že jsme se konečně hnuli z místa. Ještě je nutné schválení Radou EU, ale to bylo předjednáno již v červnu. Jednotným nabíječkám by tak nemělo stát nic v cestě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…