Niedermayer (TOP 09): Proč je ticho po Bečvě?

07.02.2021 22:09

Komentář na facebookovém profilu k stagnujícímu vyšetřování ekologické havárie na řece Bečvě

Niedermayer (TOP 09): Proč je ticho po Bečvě?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Blížíme se již k pěti měsícům od největší ekologické katastrofy v ČR za poslední léta a stále máme více otázek nežli odpovědí. Tu nejdůležitější otázku, tedy kdo stojí za úhynem 40 tun ryb v této řece, si klade snad každý z nás. V současné době čekáme na výsledky vyšetřování Policie ČR, jisté informace měly být již zveřejněny koncem prosince. Bohužel. Stále neznáme viníka.

Anketa

Koho z těchto kandidátů byste volili za prezidenta republiky?

hlasovalo: 13182 lidí

Ministr Brabec minulý týden potvrdil na Výboru pro ŽP, že se v současné době čeká právě na vyjádření Policie ČR, která by měla na základě stanoviska soudního znalce (a jeho posudku) rozhodnout do konce března, též prý vyjde ze strany ČIŽP obsáhlý souhrn postupů, který instituce v této věci provedla. Ovšem současná vyjádření soudního znalce pro média (a to i přes rozpor se zákonem, který ukládá znalcům mlčenlivost) transparenci procesu moc nepomáhají.

Zdá se, že jednou z příčin „nedobrání se řešení“ může být i chaotická a nekonzistentní reakce jednotlivých státních orgánů. Jelikož následné a neustálé omluvy za pochybení jasně ukazují na systémový problém při řešení tohoto typu situací.

Znečištění vodních toků u nás vyžaduje lepší postupy. Bečva totiž není jediný nevyřešený případ. A podle výročních zpráv ČIŽP není příčina znečištění zjištěna u více jak 1/3 havárií na vodních tocích v ČR (v roce 2019 až u 48 % případů).

Vyvstávají zde stále další a další otázky. Příkladem – je na místě zpřísnění limitů u práce s toxickými látky?
Či je na místě nutná úprava Vodního zákona, ve smyslu navýšení sankcí za mimořádná znečistění?

Nutně také potřebujeme jednotný postup k řešení ekologických havárií, kde budou jasně vymezeny kompetence jednotlivých úřadů, správců povodí, rybářů, hasičů a dalších zúčastněných. Aby se případy nevyšetřených havárií staly vyjímečnými.

Shrnutí nejdůležitějších bodů v případě “Bečva” najdete na mém webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…