Niedermayer (TOP 09): Projekt Energetické unie slaďuje energetickou bezpečnost

26.02.2015 12:17 | Zprávy

Projekt energetické Unie je jednou z priorit dnešní Evropy, neboť v sobě zahrnuje nalezení souladu mezi bezpečností energetických dodávek, jejich efektivitou a cenou i strategickými cíli typu ochrany klimatu.

Niedermayer (TOP 09): Projekt Energetické unie slaďuje energetickou bezpečnost
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

"Z českého pohledu vítám důraz na zlepšení spolupráce v regionu střední Evropy s cílem urychlit plnou integraci střední Evropy do širšího evropského energetického trhu a tím zlepšit jeho likviditu a odolnost", uvádí k tomu europoslanec L. Niedermayer, který působí ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE).

Vzhledem k vysoké závislosti Evropy na dovozech v oblasti energií je logické uznání důležitosti jaderné energie, která se odráží v závazku Komise pokračovat v podpoře výzkumu a vývoje v oblasti jaderné energetiky.

Z návrhu Komise bohužel není patrné, jaké konkrétní evropské řešení si Komise pro vznik Energetické unie představuje.  Bez toho však projekt Energetické unie zůstane na půli cesty a bude postrádat potřebnou efektivitu. Komise do svých plánů na vznik Energetické unie bohužel nezahrnula myšlenku společných nákupů energií a to lze označit za nevyužitou příležitost.

"Diskuse o Energetické unii je na začátku a doufám, že se brzy zhmotní v konkrétní kroky. Oceňuji ale již nyní její komplexnost, tedy hledání souladu mezi bezpečností, efektivitou a odpovědností za využívání zdrojů a ochranu klimatu. Věřím, že i díky bezprecedentnímu rozvoji technologií je nyní snadnější než kdykoliv dříve dosáhnout všech vytyčených cílů", uzavírá europoslanec Niedermayer.

Jeho kolegyně z KDU-ČSL, Michaela Šojdrová, si myslí, že Energetická unie je nezbytností a velkou příležitostí pro zvýšení konkurenceschopnosti Evropy a její nezávislosti na vnějších dodavatelích. „Pokud se projekt bude dařit realizovat, mělo by to mít dopad i pro koncové spotřebitele v podobě snižování cen za energie“, dodává k tomu Šojdrová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Lubomír Metnar byl položen dotaz

Proč nikdo neřeší nákup tanků bez výběrka?

Dobrý den, schvalujete nákup tanků, který vláda plánuje? Mě překvapuje, že nikdo neřeší, že nákup probíhá bez výběrového řízení. Podle mě to zavání korupcí nebo minimálně plýtvání veřejnými penězi, protože když není výběrko, jak se ví, že jde pro nás o ten nejvýhodnější nákup?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Nejvíc štve nechuť Ministerstva vnitra ke zpřísnění zbraňové legislativy

23:08 Kordová Marvanová: Nejvíc štve nechuť Ministerstva vnitra ke zpřísnění zbraňové legislativy

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na závěry vyšetřování zásahu Policie ČR na Filozofické …