Niedermayer (TOP 09): Sliby - chyby

28.02.2023 7:33 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení strukturálního schodku veřejných financí

Niedermayer (TOP 09): Sliby - chyby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Sliby, že hrozivý strukturální schodek vyřešíme poměrně snadno úsporou nákladů, byly - nikoliv překvapivě - chyby. Snad si to lidé zapamatují pro příště. Potřebné zvýšení státních příjmů (stejně tak jako snížení výdajů v mnoha oblastech) samozřejmě ekonomice nepomůže, i když, pokud bude provedeno chytře, poškodí ji mnohem méně, než pokračování v dnešních schodcích.

Jsem rád, že se zvažují jiné cesty než prostá snaha dostat do státní kasy potřebné miliardy. Opravit totiž zároveň dlouhodobé defekty našeho daňového / odvodového systému, je způsob jak "špatné zprávě dát trochu pozitivní obsah". Pro mě je takový i případ možné úpravy odvodů pro OSVČ.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí

Chápu, že lidé, kterých se toto citelně dotkne, to vidí úplně jinak, ale pokud se na situaci (tuto, stejně jako mnohé jiné) nejen očima skupin, kterých se dotýkají, nemůžeme se smysluplného výsledku dobrat nikdy. A korekce (či pak spíše nekorekce) deficitu bude bolet mnohem víc. O tom, jak moc kulhá naše dlouholeté klišé, které nás k významné odvodové nerovnosti dovedlo, píše ve svém článku pro Hospodářské noviny ze 17. února například M. Skořepa (odemčený článek pro HN najdete pod textem).

Defektů v našem daňovém a odvodovém systému je mnohem víc, a je vždy víc i možností, jak i tuto chybu opravit. Navíc, v případě vztahu státu a podnikatelů nekulhá jen strana odvodů OSVČ. Distorzi ve prospěch subjektů s vysokým příjmem vytváří i velkorysý systém paušálů. A pozoruhodně flexibilní je náš stát i ve věci uznávání nákladů.

Stále je dobré mít na paměti, že problém s obrovským strukturálním deficitem, který není způsoben dnešní, Kremlem vyvolanou krizí, musíme řešit. Sám nezmizí a nechává za sebou růst dluhu. Velikostí tento schodek jasně převyšuje možnosti korekcí na straně výdajů (i když samozřejmě i tam je třeba hledat smysluplné změny). Ohledně strany příjmů platí, že mnohem lepší je cesta dobře, efektivně a férově daně vybírat, než zvyšovat všechny možné daňové sazby. Přestože ani bez toho si dnes - kvůli tomu, co tato vláda zdědila - poradit nepůjde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby