Niedermayer (TOP 09): Státem placená místa u státu? To nezaměstnanost nevyřeší

19.05.2014 22:27

Lídr kandidátky TOP 09 a Starostů pro volby do Evropského parlamentu Luděk Niedermayer dnes diskutoval s občany v Brně. Setkal se s nimi společně s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem a také „čtyřkou“ kandidátky profesorem a expertem přes životní prostředí Bořivojem Šarapatkou a dalšími jihomoravskými kandidáty.

Niedermayer (TOP 09): Státem placená místa u státu? To nezaměstnanost nevyřeší
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

Bývalý viceguvernér České národní banky Niedermayer v diskusi s médii komentoval snahu české vlády snížit nezaměstnanost podporou nových pracovních míst u státních podniků. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž žádá státní podniky, aby vytvořily nová pracovní místa. A za to jim chce zaplatit ze státního rozpočtu až 288 tisíc korun ročně za jednoho nového pracovníka.

„To je opravdu špatný nápad. Roli státu vidím v tom, že kromě podpory lidí, kteří o práci přišli, by měl hlavně spoluutvářet prostředí, ve kterém vznikají pracovní místa  - a to hlavně v soukromých podnicích či podnikáním lidí,“ říká lídr kandidátky TOP 09 a Starostů Luděk Niedermayer s tím, že nová místa přijdou postupně s probíhajícím obratem našeho hospodářstvá k růstu a úkolem státu by mělo být hledání cest, jak snížit vysoké odvody z mezd, které podstatně vznik nových míst komplikují.

Zástupci resortu ministerstva práce a sociálních věcí oslovili například Lesy ČR, povodí řek, Českou poštu, Ředitelství silnic a dálnic, ČEZ nebo České dráhy. „Přezaměstnané státní podniky znamenají tak či onak vyšší daně či horší služby pro nás všechny a stotisícové příspěvky na tvorbu nových míst vedou k neférové konkurenci v ekonomice,“ dodal Niedermayer.

Státní podpora je zdůvodněná třeba u mladých lidé bez praxe, uchazečů nad 50 let, lidí po rodičovské dovolené nebo se zdravotním postižením. Ovšem zaměstnávání stát běžně podporuje a ti tento typ znevýhodněných uchazečů je třeba směrovat hlavně k soukromým zaměstnavatelům.

Lídr se společně s dalšími politiky během pondělí sveze také brněnskou šalinou, kde bude debatovat s obyvateli Brna, odkud pochází. Navečer se setká s občany znovu, a to hned na dvou místech - nejprve v sále na Žerotínově náměstí v diskusi na evropská témata a večer v rámci akce „Politika se dělá u piva“ ve Stopkově plzeňské pivnici přímo v centru Brna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.