Niedermayer (TOP 09): Státy musí začít u sebe, velké nároky jsou kladeny na veřejnou správu

02.08.2023 8:19 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k schváleným pravidlům zvyšování energetické účinnosti v EU

Niedermayer (TOP 09): Státy musí začít u sebe, velké nároky jsou kladeny na veřejnou správu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Zvýšení energetické účinnosti je zásadní součástí naší snahy chránit klima, a tedy budoucí život na zemi. Úspora energií proto musí být často první volbou. V Evropském parlamentu jsme na červencové plenárce schválili (po dohodě s Radou) pravidla, podle nichž budou členské státy zvyšování energetické účinnosti provádět (včetně přednostního úsilí u nejzranitelnějších občanů).

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Státy EU budou muset společně zajistit snížení spotřeby energie v unii o nejméně 11,7 % do roku 2030 (oproti 2020). Cesta k tomu vede přes úspory v průměru 1,5 % energie ročně (začíná se na 1,3 % v období do konce roku 2025 a postupně vzrostou k 1,9 % v období do konce roku 2030).

Státy musí začít “u sebe”, velké nároky jsou proto kladeny na veřejnou správu, která má každoročně snížit spotřebu o 1,9 %. Dalšího snížení a zefektivnění spotřeby energií bude dosaženo úspornými opatřeními s pomocí investic do modernizace budov, průmyslu či datových center.

Dosažení cílů bude na jednotlivých členských státech, které nejpravděpodobněji půjdou cestou různých motivací, podpor či úvěrů, které pro občany a firmy budou v důsledků výhodné, neb jim napomohou snížit spotřebu, a tedy i účet za energie.

Prostředky na nutné investice budou mít země, jako je ČR, hlavně z peněz EU. U nás konkrétně půjde o stovky miliard, které nám zásadně pomohou cíle splnit. Jen musíme rychle najít cestu, jak je efektivně a rychle začít využívat. Což, jak ukazují i některé mé poznámky (k podpoře FVE i rekonstrukcí nemovitostí), není úplně snadné...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…