Niedermayer (TOP 09): Trocha realitní matematiky

19.07.2022 6:37 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k vývoji trhu nemovitostí

Niedermayer (TOP 09): Trocha realitní matematiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Ve svých postech opakovaně píši, že současný vývoj na trhu nemovitostí má jasné rysy bubliny. Proto myslím, že buďto ceny klesnou, aby se přiblížily příjmům lidí, nebo nás čeká období vysokého růstu nominálních mezd (a zřejmě i inflace), ve kterém budou příjmy vysoké ceny nemovitostí dohánět. Zároveň čtu mnoho komentářů ekonomů (překvapení) či obchodů s realitami (bez překvapení), kteří to vidí opačně.

Takže nad informací o tom, že úroky na hypotéky jsou již kolem 6 procent, krátké počty.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Pokud by si kupující nemovitosti ke splnění svého cíle musel půjčit řekněme 5 milionů (za které v Praze pořídí dva pokoje, jinde dokonce střední byt), tak při úroku 6 % ho čeká roční úroková platba 300 tisíc korun. To dělá nejen přes 800 korun denně a více ilustrativně 25 tisíc měsíčně. Poté, co každý měsíc tuto částku do banky přinese, neklesne mu výše dluhu ani o korunu. A tak na splácení jistiny bude muset ještě mnoho tisíc přidat.

Pokud byly úroky řekněme 2 %, tak šlo o 100 tisíc ročního nákladu, tedy o 8 333 korun měsíčně. Výše platby 25 tisíc by se tedy postarala o rychlé snižování úvěru (v prvním roce o zhruba 200 tisíc).

Jistě, inflace pro řadu lidí přinese vyšší platy, i když asi ne obvykle o deset a více tisíc, ale i tak bych čekal, že rozumně uvažujících kupujících ubude.

Jistě namítnete, že nemovitosti kupuje mnoho lidí za hotovost. Ano. Doufám, že větší tlak na dodržování pravidel proti praní špinavých peněz z trhu začne vyhánět peníze s nelegálním původem (neb ty lidé často investují lehkovážně), ale hlavně, i tito lidé budou uvažovat, zda je lépe dnes velmi drahou nemovitost koupit, a nebo uložit za slušný úrok peníze třeba do banky, a s nákupem počkat.

Závěr, který se z této aritmetiky odnesete (pokud jste dočetli až sem), nechám na vás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: 70 % obcí nespokojených se svým bytovým fondem

15:06 Ministr Bartoš: 70 % obcí nespokojených se svým bytovým fondem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bydlení.