Niedermayer (TOP 09): Ukončeme závislost EU na dodávkách léků z Číny a Indie

20.09.2020 19:41

Komentář na facebookovém profilu k nedostačující výrobě léků v Evropě

Niedermayer (TOP 09): Ukončeme závislost EU na dodávkách léků z Číny a Indie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Koronavirová krize odhalila velká rizika spojená s nedostačující výrobou léků v Evropě. Zároveň se ukázalo, že otázka veřejného zdraví se může stát i geopolitickým nástrojem. Proto jsme tento týden v EP schválili zprávu o nedostatku léků, kterou zároveň vyzýváme Evropskou komisi, aby v připravované Farmaceutické strategii (která má být představena na konci tohoto roku), řešila problém závislosti na dodávkách léků a jejich součástí ze třetích zemí. A navrhla jasná a konkrétní řešení.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

Nedostatek základních léků se za posledních 20 let v EU zvýšil až 20krát. Nejen proto, že v současné době pochází až 80% aktivních farmaceutických složek a 40% již hotových léků z Číny a Indie. Farmaceutický průmysl má ale zároveň v EU obrovský potenciál, co se týče investic. Jedná se o odvětví s přebytkem obchodu 91 miliard EUR a s 842 000 pracovními místy.

Součástí schválené zprávy byl i požadavek po větší spolupráci mezi členskými státy a vytvoření koordinované zdravotní strategie. Zároveň jsme vyzvali Komisi, aby vytvořila tzv. „pohotovostní evropskou lékárnu“, která by sloužila jako rezerva pro všechny státy EU. Výpadky dodávek klíčových léčiv si nemůžeme nadále dovolit a na budoucí krize je třeba být připraveni mnohem lépe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.