Niedermayer (TOP 09): V kyberprostoru už opět běhají příspěvky na téma, kdo je vlastizrádce a kolaborant

17.09.2018 22:11

Komentář na facebookovém profilu k reakcím na hlasování EP o Maďarsku

Niedermayer (TOP 09): V kyberprostoru už opět běhají příspěvky na téma, kdo je vlastizrádce a kolaborant
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Důvodem bylo hlasování, v němž Evropský parlament vyzývá Radu, aby rozhodla o tom, zda v Maďarsku existuje vážné nebezpečí porušení základních hodnot EU. Jedná se o výzvu Radě, nikoliv o rozhodnutí a natož pak o konkrétní sankci pro Maďarsko. Sankce v podobě ztráty hlasovacích práv v Radě by mohla být případně uložena až na konci celého procesu a pouze v případě jednomyslného souhlasu všech zbývajících členských států.

Ve skutečnosti jde o více než “právničinu” (postup dle smlouvy), podle mne jde o to, co Evropská unie a společná Evropa již po desítky let vlastně je. Pohled do její historie i právních dokumentů prozradí, že to není spolek zaměřený na “posílání peněz od bohatých k chudým” nebo nástroj pro zajištení toho, aby nejen naše firmy po celém našem kontinentu, a mnohdy i mimo něj, mohly bez překážek prodávat své zboží.

Je to společenství, které stojí na hodnotách a pravidlech, které jeho členové uplatňuji a které ovlivňují podobu celé společnosti. Jde o hodnoty, jako je fungující právní stát, svobodná media, fungování občanské společnosti a mnoho dalších kamenů, které tvoří mozaiku naší společnosti. Pokud na tento samotný základ společné Evropy začneme zapomínat, a budeme ho nahrazovat “handrkovaním” o peníze či jednotlivá rozhodnutí, bude toto pro budoucnost našeho kontinentu důležité společenství směřovat se svému konci.

Proto považuji postup Parlamentu, který na základě nikoliv "dojmologie", ale konkrétních faktů opírajících se o zprávy institucí, jako je OSN, Rada Evropy nebo výroky soudů, dospěl k názoru, že riziko porušení základních hodnot Unie v Maďarsku existuje, za správný. Vůbec tím Parlament nekritizuje maďarské občany a jejich stát, kritika směřuje na chování vlády. A je věcí Rady (šéfů unijních vlád), zda tento pohled bude sdílet. Pokud touto cestou dojde ke změně chování vlády Viktora Orbána, neb to je cílem této procedury, situaci lidí žijících v této skvělé zemi to pomůže, a myslím, že proto více než 400 poslanců svou ruku na zelené tlačítko položilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…