Niedermayer (TOP 09): Vedeme v Evropě... v inflaci

22.05.2020 8:36

Komentář na facebookovém profilu k růstu inflace

Niedermayer (TOP 09): Vedeme v Evropě...  v inflaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Což je lepší než drogy, alkohol nebo cigarety, ale mám pocit, že docela dost lidí o toto vedení nestojí.

Není to překvapení, i přestože si měnovou politiku určujeme sami (a měli bychom být s to inflaci lépe ovlivnit), jsme do krize vstoupili s inflací dosti podstatně nad cílem ČNB (2%), a proto s vyššími úroky.

Úroky centrální banka v očekávání recese snížila, a neboť koruna je "periferní měna", dočkala se docela citelného oslabení, které postupně bude patrné v obchodech.

Již jsem psal o tom, že krátkodobě oslabení koruny ekonomice nic dobrého nepřineslo, v delším horizontu to bude mix dobých (pro exportéry), a ne úplně dobrých (pro spotřebitele, i když tam to není tak jednoduché) zpráv.

Všeobecné očekávání je, že krize přinese pokles cen. Je to otázka, která dostane odpověď v dalších měsících. V každém případě, pokud zůstaneme na slabém kurzu, budou se v cenách prát vlivy "recese, pokud bude stát na poklesu poptávky" (pokles cen), "oslabení kurzu", a jeho vliv na domácí i dovozové ceny" (růst cen).

Nemohu si pomoci, ale zdá se mi, že v krizi, do jaké jsme vstoupili, by stabilita kurzu (= přijetí eura) byla docela pozitivním a situaci zjednodušujícím faktorem.

Ale uvidíme, nejsnazší je sledovat Slovensko - inflaci má zatím i přesto, že "poslalo měnovou politiku do Frankfurtu", nižší, což pomůže držet kupní sílu lidí, o chloupek nižší je očekáván i pokles ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…