Niedermayer (TOP 09): Zásadní jsou sankce. Viz kolaps finančních trhů v Rusku

03.03.2022 6:27 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k sankcím vůči Rusku.

Niedermayer (TOP 09): Zásadní jsou sankce. Viz kolaps finančních trhů v Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Jen krátký ekonomický update z Bruselu, kde od rána probíhají vše možná jednání, většina z nich samozřejmě o Ukrajině. Bohužel, sebesilnější ekonomické sankce ruskou kolonu před Kyjevem nezastaví. Tu může zbrzdit jen statečnost Ukrajinců nebo diplomacie (která musí vždy pracovat). V prozření V. Putina nevěřím a bohužel, zatím ani odpor uvnitř Ruska, i kdyby byl silný, dnes nestačí.
Zásadní jsou tedy silné ekonomické sankce, které jak patrno, fungují. Ukazuje to včerejší kolaps finančních trhů v Rusku.

Dle mého soudu jsou na stole 2 věci (o kterých dnes budu opakovaně zde mluvit):

1. Zmrazit veškerá, západu dostupná aktiva ruské centrální banky - to by výrazně oslabilo možnost banky ekonomiku stabilizovat. Není zřejmé, jak "dobře" se jí daří dopady omezovat. Je možné, že se na sankce banka připravila, ale například, u nás často velmi populární zlato, zejména to uložené v Rusku, jí nijak nepomůže a pochybuji, že sankce pomohou překlenout peníze v Číně. Proto, zcela zásadový přístup západu je velmi důležitý.

2. Plyn, ropa a další miliard pro Putina - nevím, v jakém bodu se pokusí Putin Evropu plynem vydírat, a bohužel, vidím lidi, kteří podporují zároveň sankce i miliardy pro Rusko za plyn a ropu. Myslím, že evropské "ticho kolem plynu" není přijatelné. Zastavení dodávek je pravděpodobné tak či onak. Myslím, že EU by se měla rozhodnout dodávky přerušit, nebo je zachovat jen za podmínky, že veškeré platby půjdou pouze na "zamrzlé" účty a uvolněny budou jen s koncem sankcí. 

Riziko zastavení dodávek plynu a ropy je velmi pravděpodobné, proto musí Komise iniciovat návrhy, které zajistí pro EU potřebné dodávky pro Unii jako celek, stejně jako stejný přístup k nim pro všechny země. Zároveň je také nutné urychlit investice do obnovitelných zdrojů a zvýšení jejich efektivity. Zabere to sice až později, ale nutné to je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…