Nohavová (KSČM): Několik faktů k návrhu zákona o „dlouhodobém ošetřovném“

07.03.2017 4:31

Vláda do PS předložila návrh zákona o dlouhodobém ošetřovném. Návrh má řešit potřebu ošetřování osob potřebujících dlouhodobou péči a zároveň hmotné zajištění „ošetřující osoby“ dávkou nemocenského pojištění. Péče o dlouhodobě nemocné je v současnosti většinou péčí ústavní. Ta je sice nezbytná, ale je celkově nákladnější a hlavně pro potřebné i jejich rodiny méně společensky i lidsky přínosná, než zajištění této péče v domácím prostředí členy rodiny.

Nohavová (KSČM): Několik faktů k návrhu zákona o „dlouhodobém ošetřovném“
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Na dlouhodobé ošetřovné má mít nárok ta ošetřující osoba, která je účastníkem nemocenského pojištění - jsou to jak zaměstnanci, tak i OSVČ. Dávka dlouhodobého ošetřovného tak bude příjmem rodiny a nahradí příjem z výdělečné činnosti a zároveň nebude mít nepříznivý vliv na nárok z důchodového pojištění ošetřující osoby. Bude považována za vyloučenou dobu, příp. za náhradní dobu pojištění.

Novela odpovídá potřebě řešit neuspokojivou situaci v této oblasti. Zřejmě, nikoliv z faktických, ale z politických důvodů, a tedy průchodnosti novely v koalici, navrhovatel zákona ČSSD ustoupil ministru financí Babišovi a vsunul do novely ustanovení, které ji činí v podstatě téměř zbytečnou a to slovy: „zaměstnavatel může zaměstnance uvolnit“. Již dnes může zaměstnavatel po dohodě se zaměstnancem dobrovolně poskytnout neplacené, ale i placené volno v podstatě v jakémkoliv rozsahu. Může to být upraveno i v kolektivní smlouvě, může se se zaměstnancem dohodnout na práci z domova nebo se domluvit na zkrácení pracovní doby. Tedy vše, co tato novela nabízí, „může“ zaměstnavatel dle stávajících zákonů povolit i dnes.

Zaměstnavatelům se sice mírně zvýší administrativní nároky, které spolu s faktem, že by měli zaměstnance uvolnit a zajistit si za něho náhradu, tak to povede ke snaze některých firem zaměstnance od ošetřovného odrazovat. Vzhledem k tomu, že novela zaměstnavatele nezavazuje uvolnit zaměstnance, bude i řada zaměstnavatelů, kteří tak budou činit. Bude tak vytvářena nerovnost mezi firmami, kdy jedny toto umožní a jiné nikoliv, případně i nerovnost zaměstnanců ve firmách, kdy některým „bude“ umožněno a jiným ne.

Aby novela měla smysl, budu v rámci projednávání navrhovat vypuštění slova „může“ /udělit písemně souhlas s nepřítomností/ a nahrazení takovou formulací, která zaměstnavatele zaváže k souhlasu poskytnutí volna / například je„ povinen“/, protože bez úpravy by to byl zákon pro zákon, nic neříkající, nic fakticky neměnící a tudíž zbytečný.

Pokud toto v zákoně zůstane, pak neřeší dlouhodobé ošetřování, ale jen rozšiřuje okruh pečujících na další rodinné příslušníky a v podstatě prodlužuje současný nedostatečný čas z 16 dní na 90 dní. Ale jen za podmínky se „souhlasem zaměstnavatele“, který může udělit písemně souhlas s nepřítomností zaměstnance v práci po dobu poskytování dlouhodobé péče. KSČM je tak opět v situaci, kdy svými hlasy má umožnit přijetí novely a vykrýt tak spory v koalici. Otázka zní: budeme mít odvahu nepodpořit zákon, pokud neprojde návrh, který zaměstnavatele zaváže, aby zaměstnanci dlouhodobé ošetřovné povolil? Dokážeme náš postoj vysvětlit našim voličům, najdeme-li tu odvahu? Čeká nás nelehký úkol. Voliči mají pocit, že jsme málo důrazní a že splýváme s jinými stranami. V tomto dilematu nám ale nikdo nepomůže. Je to jen na nás „správně se rozhodnout“ a své rozhodnutí před voliči i obhájit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.