Novák (ANO): Firmy i fyzické osoby musí mít v bankách stejná práva

23.05.2022 13:57 | Tisková zpráva

Poslanec Marek Novák připravuje návrh úprav a změn zákona 370/2017 Sb. o platebním styku.

Novák (ANO): Firmy i fyzické osoby musí mít v bankách stejná práva
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Marek Novák

Jde o změnu, která se, zejména v poslední době, ukazuje jako velice potřebná. Současný stav totiž firmy usilující o zřízení účtu v některých parametrech diskriminuje. Zatímco v této chvíli jsou povinny komerční banky zřídit fyzické osobě bez výhrad, je zřízení firemního účtu vázáno na druh podnikání a v některých případech není dotřeným subjektům vyhověno.

Jsou to ale společnosti, které mají, podle bank, problematický předmět podnikání kryty různými povoleními, licencemi a dalšími doklady, které jim v daném oboru podnikání umožňují. Není proto žádný další, dodatečný důvod dále firmy šikanovat dalšími podmínkami.

Důvodem, proč banky účty neotvírají, může pramenit z vnitřních instrukcí jejich matek v zahraničí, které v rámci evropské zelené taxonomie chtějí omezit určitou část výroby a podnikání. Dalším možným důvodem může být, podle poslance Nováka, obava z české konkurence nebo z přeopatrnosti ve vztahu k digitální ekonomice.

Další důležitou věcí je zájem státu na bezproblémovém podnikání, vzniku pracovních míst, tím pádem odvodům do sociálního systému, vznik daňového poplatníka a obohacování trhu práce. A pohyb na účtech firem je také prostředkem minimalizaci existence hotových peněz, daňových úniků a různých „optimalizací“.

„Každá firma, stejně jako občan, musí mít právo na zřízení účtu,“ říká poslanec Novák a dodává: „Pomůže to podnikatelskému prostředí, digitální ekonomice, tak třeba subjektům podnikajícím v obranném průmyslu.“

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.