Novák (ANO): Nikotinové sáčky se šíří mezi dětmi jako virus

16.06.2022 10:57

Je potřeba okamžitě zastavit šíření nové, nebezpečné závislosti! V poslední době řada základních škol upozornila rodiče na problém šíření a distribuce nikotinových sáčků mezi dětmi.

Novák (ANO): Nikotinové sáčky se šíří mezi dětmi jako virus
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Marek Novák

Tento volně dostupný tabákový výrobek je balen v atraktivních krabičkách, připomínajících spíše žvýkačky. Výrobci záměrně cílí na mladistvou cílovou skupinu tak, že využívají líbivé příchutě. Proto se relativně snadno dostává tento výrobek do dětských rukou. Kromě škol se toto nebezpečí šíří v prostředí sportovních klubů.

Hrozba, která je v tomto sáčku skryta, je zřejmá: Jde o vytvoření návyku na nikotin a v krajních případech nevratné poškození zdraví dětí a mladistvých. Koncentrace nikotinu na jeden nikotinový sáček bez obsahu tabáku je 20 mg. A to je množství, které například podle stanoviska Kliniky pracovního lékařství VFN v Praze je příliš vysoké. Množí se již proto také případy náhlých nevolností u dětí po požití tohoto tabákového výrobku.

Již dnes Národní výzkum užívání tabáku a alkoholu v České republice 2020 realizovaný Státním zdravotním ústavem uvádí, že je užívání tohoto výrobku nejvíce zastoupeno v nejmladší věkové skupině 15 - 24 let, a to ve výši 6,3 %. Množství dopisů učitelů a ředitelů základních škol svědčí o tom, že problém je daleko větší a horší. Musíme si uvědomit, že jde o zdraví školních dětí. Šíření takového nebezpečí v dětském kolektivu je daleko snazší a množství dětí se stane závislými na této droze, aniž by si měli možnost a šanci uvědomit zdravotní následky, které si ponesou celý život.

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32394 lidí

Proto jsem se rozhodl předložit poslanecký návrh novely zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů. Jde v něm zejména o doplnění definice nikotinových sáčků a ztížení jejich distribuce nezletilým. Proto novela obsahuje požadavek zákazu prodeje tohoto tabákového výrobku osobám mladším 18 let.

V poslední době jsem neustále upozorňován rodiči i učiteli na problém šíření a distribuce nikotinových sáčků mezi dětmi. Je to obrovský problém a musíme ho řešit okamžitě! Závislostním chováním, spojeným se zneužíváním nikotinových sáčků u dětské populace se již zabývají i mnohé adiktologické ambulance. Školy již několikrát řešily nevolnost žáků po předávkováním nikotinem. Bohužel jde aktuálně o volně dostupný výrobek, takže jim nezbývá, než pouze zavolat rodičům, aby si dítě vzali domů. Počítám s tím, že můj návrh najde podporu napříč politickým spektrem ve Sněmovně, také u ministra zdravotnictví, ministra školství a vlády jako celku. Nemůžeme přece dovolit zničení zdraví našich dětí!

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Marek Novák, MBA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…