Novák (ANO): Pokrok ve spolehlivosti jízdy vlaků? Konečně

05.10.2021 9:20 | Komentář

V polovině září vláda schválila Plán moderního zabezpečení české železnice – implementace evropského vlakového zabezpečovacího zařízení ETCS.

Novák (ANO): Pokrok ve spolehlivosti jízdy vlaků? Konečně
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Marek Novák

Jde o harmonogram zavádění evropského automatického zabezpečovacího zařízení ETCS, a to jak do části vlakové, tak na trati. Tento zabezpečovací systém v případě potřeby nejen zastaví vlak i bez zásahu strojvůdce, ale dokáže zároveň kontrolovat dodržování rychlosti a případných dalších omezení na trati. Současný národní systém zabránit těmto nebezpečným situacím doposavad neuměl.

Ve světle nešťastných událostí posledních let je potřeba zvýšení bezpečnosti železničního provozu, aby k nehodám docházelo v co nejnižší míře a doprava byla spolehlivější. Jsem proto rád, že ministr dopravy Karel Havlíček obnovil činnost bezpečnostní komise, kde je zabezpečení české železnice prioritou. Jsem přesvědčen, že se díky přijetí a implementaci ETCS systému sníží počet železničních nehod jako ty v Perninku a u Českého Brodu loni v létě nebo nehoda letos v srpnu u Milavčí u Domažlic.

Touto technologií je již vybaveno přes 650 km našich tratí za celkem 3 miliardy Kč. Díky přijetí tohoto plánu se navíc sníží náklady na budování paralelních systémů, které by bylo nutné realizovat. Do roku 2030 by pak podle plánu vlády mělo být postupně zavedeno zařízení ETCS celkem na 4 800 km železničních tratí. Celá železniční síť bude dále pokrytá nejpozději do roku 2040.

Díky tomuto modernizačnímu plánu připraveným Ministerstvem dopravy a Správou železnic nebudeme pozadu za okolními státy. Pevně věřím, že schválení digitalizace železnice, kterou České republice zavedení systému ETCS přinese, nám přinese nové příležitosti pro rozvoj všech segmentů ekonomiky. Jsem rád, že jsme se konečně pohnuli z místa.

Převzato z profilu.

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Marek Novák, MBA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…