Nováková (KDU-ČSL): Náhradní manželství v souvislostech

22.11.2022 18:09 | Ze sítí

Informace na facebookovém profilu k legislativní úpravě náhradního mateřství

Nováková (KDU-ČSL): Náhradní manželství v souvislostech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mgr. Nina Nováková

Náhradní mateřství v souvislostech II, to je název dnešního kulatého stolu, který jsem uspořádala společně s kolegy poslanci Pavlou Golasowskou, Romanou Bělohlávkovou a Alešem Dufkem. V ČR dosud není zákonem upraveno náhradní neboli surogátní mateřství. Není to jen otázka pokroku v medicíně, nejde jen o touhu dospělých mít dítě.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17941 lidí

Nesmí být opomenut žádný z aspektů a případné legislativní úpravě nutně musí předejít otevřená debata. Problém je velice široký. Během těhotenství se například vytváří vztah plodu a matky. Je obtížné právně zajistit, aby dohoda mezi náhradní matkou a budoucími rodiči byla naplněna. Nejedná se vlastně o obchod s dětmi nebo o násilí na náhradní matce? Má dítě právo, pokud si to v dospělosti bude přát, znát své genetické rodiče? To jsou otázky, na které musíme hledat odpovědi.

Těší mě, že jsme navázali spolupráci s akademiky z 1. lékařské fakulty UK, Právnické fakulty UK, z Jihočeské univerzity i s odborníky z praxe. Debatu během druhého kulatého stolu sledovali také zástupci MPSV, Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva zdravotnictví. Diskuzi si také přišli poslechnout další zástupci sněmovny a Senátu Jiří Navrátil, Marek Výborný, Jakub Janda, Ivana Váňová a Jitka Chalánková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Alianci za nezávislost ČR nesahají ostatní politické subjekty ani po kolena

6:23 Vítová (ANS): Alianci za nezávislost ČR nesahají ostatní politické subjekty ani po kolena

AZN ČR je spojení pěti vlasteneckých stran, které mají dlouhou a odvážnou historii. Také jsou součás…