Nováková (TOP 09): Není to žádná averze vůči cizím kulturám

14.03.2017 16:53

Projev na 55. schůzi sněmovny 14. března 2017:

Nováková (TOP 09): Není to žádná averze vůči cizím kulturám
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně TOP 09 Nina Nováková

Je myslím právě zase nejvyšší čas, abychom napravili to, co se stalo při schvalování školského zákona, novely školského zákona, v Senátu. Senátoři, ačkoli by měli být starší a moudřejší, tak podlehli rétorice, tlakům - musíme honem, honem, ta novela se nesmí vracet zpátky do Sněmovny, vše by se zdrželo atd. A zřejmě pod tímto tlakem vážení senátoři přehlédli jednu z příležitostí, kterou tady opakovaně nabízíme, a to je, aby se naše školství - je opravdu nejvyšší čas - přihlásilo k té kultuře, ke které patří země Koruny české i Republika československá i současná Republika česká. 

To je evropská kultura, která stojí na pilířích humanismu, antiky a židokřesťanském duchovním odkazu. A stejně tak v tomto návrhu, který bych prosila zařadit, hned řeknu na kdy, je, že žáci mají být vedeni k tomu, že nejen práva jsou tím, s čím by se měli seznamovat, ale že mají také povinnosti a že mají plnit své občanské povinnosti, ale i společenské role. Tyto dva obsahy mají změnit obecné vzdělávací cíle v úvodu školského zákona. 

Navrhovali jsme to již potřetí. Díky Senátu, který podlehl tomu spěchu, se to nepodařilo vrátit do Poslanecké sněmovny. A já teď, dámy a pánové, nemluvím ani za malou skupinu poslanců TOP 09, ti samozřejmě s tím souhlasí všichni, ale mluvím za 73 poslanců, kteří, když bylo hlasování o pozměňovacích návrzích v Poslanecké sněmovně, tak tento pozměňovací návrh podpořili. Tehdy prostá většina přítomných poslanců tento pozměňovací návrh podpořila a chybělo nám devět hlasů do kvora. Protože jsme tušili, že je možné, že to neprojde v rámci schvalování celého zákona, připravili jsme už v létě, zase napříč poslaneckým spektrem, celý klub TOP 09, konkrétní poslanci z ODS, z KDU-ČSL, z Úsvitu, z ANO, dokonce jeden poslanec z klubu sociální demokracie, připravili jsme novelu, která chce totéž. Není to žádná averze vůči cizím, jiným, odlišným kulturám. Je to záměr ochránit náš systém, aby bylo jasné, k čemu jsou naše děti vedeny.

Proto prosím, aby bod číslo 149 schváleného pořadu schůze byl přeřazen jako druhý bod na středeční dopolední jednání. Je to tisk číslo 858. Písemně jsem to tam panu předsedovi dala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu