Novotný (NS-LEV 21): Pár slov k poslednímu vývoji v Sýrii

13.07.2013 11:15

Sýrie - vzhledem k překotnému vývoji v Egyptě - poměrně nezaslouženě ustoupila ze zorného úhlu médií. Tamní situace se dále komplikuje. Ještě před rokem operovali islamisté v Sýrii téměř v ilegalitě. Dnes jsou mocnou a významnou silou na straně rebelů. Na některých místech ovládají celá města a obyvatelstvu neváhají vnucovat právo Šarija.

Novotný (NS-LEV 21): Pár slov k poslednímu vývoji v Sýrii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Novotný

Islamisté se stali populárními, protože obyvatelstvo zažilo korupci a ozbrojené rozmíšky uvnitř tzv. Svobodné syrské armády (Free Syrian Army, FSA), největší skupiny tzv „umírněných“ rekrutujících se z dezertérů ze syrské armády. Dnes je tzv. revoluce sama zkorumpovaná a na územích ovládaných povstalci obyvatelstvo čelí svého druhu tyranii, zločinnosti, únosům, zkrátka ozbrojeným gangům sprostých zločinců.

Vedoucí představitel Free Syrian Army byl podle posledních zpráv na jednání v přístavu Latakia zabit soupeřící povstaleckou skupinou „the Islamic State of Iraq and the Levant“, která je navázána na Al-Kájdu. Jedná se o Kamal-a Hamami, známého taky jako Abu Basir al-Ladkani, který byl velitelem klíčové brigády Free Syrian Army. Je to jen další důkaz o eskalaci bojů uvnitř rebelů. Jedná se o střet mezi tzv. „umírněnými FSA“ a „radikálními islamisty“.

Jsme tak svědky vzniku další občanské války, tentokrát na straně rebelů, v již probíhající občanské válce v Sýrii. Podotýkám, že v dubnu tohoto roku vůdce Al-Kájdy, Egypťan Ayman al Zawahiri vyzval povstalce k boji za vznik Islámského státu v Sýrii.

Budou představitelé západoevropských zemí i nadále podporovat „demokratickou opozici“ v boji proti vládě syrského prezidenta Asada? Když ano, tak kterou stranu uvnitř opoziční občanské války?

Jaromír Novotný

Bývalý I. náměstek ministra obrany a velvyslanec v Indii a Japonsku. Stínový ministr obrany LEV 21.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.