Novotný (VV): Dáváme signál domácnostem, že jim neumožníme využití OZE

13.08.2013 16:51

Projev na 57. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 8. 2013.

Novotný (VV): Dáváme signál domácnostem, že jim neumožníme využití OZE
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Poslanec za VV Josef Novotný

Dobré odpoledne, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, mně je smutno z toho, že jsem tady po mnoha letech opět kolem zákona, který jsme v Senátu někdy v roce 2004 schvalovali s tím, že tato norma byla velice nadšeně a široce přijímána, protože to bude podpora obnovitelných zdrojů. Teď po letech tady stojíme v situaci, kdy tato podpora je zastavována. To, co bylo mezi tím, je známý proces, kdy to někdo nezvládl. Ten někdo jsou poslanci a Fischerova vláda, kteří nereagovali na úpěnlivé výtky, upozornění regulačního úřadu a nechali to dojít tak daleko, že vznikly obrovské kapacity, obrovské parky. Když ten boom začínal, tak to bylo na 11, 16 haléřích v kilowatthodině, čili skoro nic. Dostalo se to na prve citovaných 60, 70 haléřů. To je takový postesk.

Já se vyjádřím k něčemu, co zásadním způsobem nerozbourává situaci v obnovitelných zdrojích a dokonce chválím to, co zde odvedl hospodářský výbor, komplexní pozměňovací návrh. To, nač vás chci upozornit a obrátit vaši pozornost, jsou malé výrobny elektřiny, domácí výrobny. My je definujeme v návrhu, který je v systému založen a jsou to malé výrobny do 10 kilowatt. Týká se to samozřejmě všech obnovitelných zdrojů: od vody, mikrokogenerační jednotky, vítr i fotovoltaika.

Tyto zdroje by měly být součástí staveb, součástí nově projektovaných bytů a měly by prioritně krýt vlastní spotřebu těchto objektů. Co je potřeba udělat? Jde o to překlenout teď období odhadujeme tak do roku 2017, kdy už tyto zdroje budou soběstačné a nebude potřeba je nějakým způsobem podporovat. V případě, že bezohledně řeknu v duchu jakýchsi honů na čarodějnice, ty stejně nedoženeme, protože to jsou nadnárodní nebo někde v daňových rájích registrované fotovoltaické společnosti, ty si nás stejně podají - podají si naši republiku v arbitrážích, které budou pokračovat v mezinárodních, takže tudy cesta nevede. Ale my zahubíme český průmysl, zhotovitelské firmy, které obnovitelné zdroje montují, a zároveň dáme signál domácnostem, že jim nemůžeme umožnit, že jim neumožníme využití těchto zdrojů.

Pozměňovací návrh, který takto obecně představuji, předpokládá spolupráci se sítí zjednodušením povolovacích procesů a spolupráce se sítí by měla spočívat v tom, že nepatrné přebytky v řádu 10 - 20 proc. budou sítí pohlceny a zase v tom rozsahu půjčené energie do sítí se vrátí zpět a zadarmo ten subjekt bude moci v nočních hodinách čerpat tuto energii.

Námitka, kterou mně náměstek průmyslu na to řekl, byla vyvrácena, protože ta kapacita je tak nepatrná, že v akumulačních možnostech sítí se zcela ztratí. Vím, že akumulační možnosti našich sítí jsou poměrně vyčerpány a nesnesou nějaké velké nahodilé zdroje. Nicméně akumulace v těchto malých rozměrech je možná.

Systém netmetering znamená, že v podstatě si ze sítě udělá ten výrobce jakousi baterii a nebude se muset autonomně rozvíjet, vytvářet nějaké ukládací možnosti, které jsou mimo ekonomiku těchto projektů.

Malá přechodná podpora, která by byla zcela v rukou ERÚ, koruna nebo něco takového na ty tři roky, by v podstatě umožnila slabou rentabilitu vyztužit natolik, že se překoná období, kdy v roce zhruba 2017 by měla už nastoupit samosvornost systému, kdy si budou moci tito výrobci bez jakékoliv dotace tyto zdroje udělat.

Já bych to finančně vyjádřil: kdyby se instalovalo 100 megawattů, což je, téměř každá druhá domácnost by měla nějaký takovýhle zdroj, tak by to představovalo půl haléře na kilowatthodinu, a i to jsme řešili a v návrhu jsou právě možnosti, že by se zkrátila doba podpory směsného spalování, které považuji za velice nemorální, kdy velcí výrobci, zejména ČEZ a další teplárny, nahrnou dřevní štěpku buldozery do uhlí a tváří se, že tohle je ekologické nebo dokonce nějaká zelená činnost. Přitom se to děje s účinností 30 % a evidenční proces je nastaven tak, že se nekontroluje, takže nabádá ke korupci.

Řeknu, proč by se to nemělo dít. Pokud zarazíme veškeré obnovitelné zdroje, tak jenom ekonomičtí zoufalci a techničtí neználci, myslím tím obyvatele, kteří budou takto postupovat, neutečou bojlerům z regulace systému, ale díky těm dotacím, které celosvětově šly do tohoto systému, tak se cena panelů řádově desetkrát snížila. A když si pořídíte deset panelů, pověsíte je na plot svého domku, položíte je na svou střechu nebo kamkoliv mimo systém všech těch podpor, stanovisek, distribučních společností, nepotřebujete k tomu ERÚ, OTE, vůbec žádný systém, a těchto deset panelů vy neelektrikáři takhle secvakáte do sebe jako skládačku, jako když zapojujete zástrčku a ty dva dráty, které z toho polezou, připojíte na dva dráty tělesa bojleru, stávající těleso. A teprve ve večerních hodinách, kdyby to náhodou nedohřálo, tak to dohřejete ze sítě. Tento systém v podstatě povede k tomu, že s velice krátkou dobou návratnosti - řádově tři, čtyři roky - že se ta akumulační schopnost, kterou využívají distributoři pomocí elektrického ohřevu, stejně zmenší. Tak proč to neudělat už v systému, který by s tímto počítal, počítal by se sítí a v podstatě by předešel tomu, že my nebudeme schopni v roce 2020, a to jsme tady schválili, kdy v roce 2020 má být podle evropské směrnice o budovách energetická soběstačnost nových staveb, tak my nebudeme schopni to nějak udělat, nebudou výrobní kapacity montážních firem a nebude ani systém projektantů a lidí, kteří se tímto zabývají a nebudou tyto zdroje integrovat do přípravy nových staveb.

Takže myslím si, že to jsou věci, které je potřeba urychleně řešit. Potěšilo mě na výboru, kde o tom proběhla diskuse, že i regulační úřad s k tomu staví vstřícně a tento systém má předjednán. Bohužel se to nestihlo, bohužel se tady nestihne spousta jiných věcí, ale myslím si, že tento pozměňovací návrh by stálo za to podpořit s tím, že zásadním způsobem neohrozí to, proč je tato novela přijímána.

Takže děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …