Nwelati (ODS): Musí fungovat normálně selský a zdravý rozum

30.01.2019 19:25

Projev na 5. schůze Senátu dne 30. 1. 2019 k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zpracování osobních údajů

Nwelati (ODS): Musí fungovat normálně selský a zdravý rozum
Foto: ddm-mb.cz
Popisek: Mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati

Vážený pane předsedající, vážený pane místopředsedo vlády, vážené kolegyně, kolegové. Já nebudu hovořit dlouho, protože do žádných podrobností prostě nepůjdu. Jenom chci říci, že pod číslem 25 je zákon o zpracování osobních údajů, bod č. 26 je zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zpracování osobních údajů. V obou názvech nevidím ani slovíčko, které by připomínalo zákon o svobodném přístupu k informacím, to znamená 106. Já už jsem tady před časem vystoupil, v době, kdy jsme tady schvalovali zákon, který se, jestli se nepletu, jmenoval nezdravotnické služby ve zdravotnictví. Tehdy jsme tam schvalovali také, jakým způsobem si tedy můžou nostrifikovat, řeknu, své vzdělání lékaři, kteří sem přijedou. Tehdy už jsem vystoupil. Já jsem absolutně odpůrcem toho, aby součástí zákona byly věci, které se toho zákona netýkají, a řešily nějakou věci, která se toho netýká. Tehdy jsem také řekl, že pro to budu hlasovat, protože jsem věděl, že ten problém nedostatku pracovníků v nemocnicích je tak závažný, že je potřeba to řešit akutně. Já neříkám, že zákon o svobodném přístupu k informacím by se neměl změnit, že by neměl existovat informační příkaz, nebo že by tam nebyly nutné změny i jiné. Ale já říkám, že to nepatří do těchto dvou bodů, a proto tady plně podporuji návrh, který tady přednesl pan kolega, předseda našeho klubu, pan senátor Vystrčil.

Co se týká těch dvou zákonů, myslím si, že je to správně, abychom je přijali. Tady nemůžu souhlasit s tím, co tady říkal pan ministr. Já vím, že za to nemůže, protože on na ministerstvu v té době, kdy se to mělo připravovat nebyl, že by to bylo podáno včas. Protože kdyby to bylo podáno včas, tak bychom tento zákon měli ještě předtím, než vůbec to vešlo v platnost.

A měli jsme to de facto schváleno v ještě dostatečném předstihu, než to vejde v platnost. A pak by tady možná nevznikaly takové ty zbytečné analýzy za zbytečné peníze, které si potom ty úřady objednávaly z obav toho, co se stane, až ta směrnice bude platná a zákon ještě neexistuje. A je pravdou, že mnoho firem tento strach zneužilo a přicházelo s částkami, které byly absolutně nepřijatelné, na ty magistráty, města, obce. Některé na to přistoupily, některé ne, některým se to podařilo snížit na polovinu, jako to byl případ například Mladé Boleslavi. Já si pamatuji, že tu částku jsme snížili na polovinu, ale přesto byla vysoká. A přesto to, co nám tam všechno říkali, tak si myslím, že je přehnané.

A co tu říkal pan senátor ohledně té kalamity sněhové, to je prostě příklad toho, jak když vám někdo potom řekne, že tam opravdu nemůžete mít napsaný seznam telefonních čísel na papíře a že ho musíte mít někde v trezoru, prostě to je nesmysl. Přece v tomhle musí fungovat normálně selský a zdravý rozum. Jen kvůli tomu, abychom ochránili osobní údaje, přeci neumřou lidi kvůli tomu, že se k nim nedostala sanitka, když to přeženu.

Jak jsem říkal, podpořím návrh pana kolegy a určitě budu postupovat tak, jak on doporučuje. A v žádném případě nepodpořím to, aby se v rámci tohoto zákona měnila pravidla "106", přestože všechny návrhy, které tam jsou, podporuji. Ale nechci, aby to bylo součástí materiálu číslo 25 a 26.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice