Nytra (BPP): Zchátralá Ostravica bude strašit ještě 5 let

17.12.2017 13:39

Jakákoliv snaha o zvelebení centra Ostravy není možná bez vyřešení problému bývalého módního domu Ostravica-Textilia.

Nytra (BPP): Zchátralá Ostravica bude strašit ještě 5 let
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a senátor Zdeněk Nytra

Komplex čtyř zchátralých domů na náměstí Dr. E. Beneše v Moravské Ostravě přenechala v roce 2014 společnost Amadeus Real podnikateli Nikosi Boborasovi. Současným většinovým majitelem má být podnikatel Daniel Zeman z Havířova, dříve společník N. Boborase. Pozemky sousedící s budovami  prodalo město společ- nosti Amadeus  Real. Pokud však firma nedoplatí městu dlužnou částku a nezrealizuje svůj projekt do roku 2018, pozemky připadnou zpět Ostravě.

Jaké jsou výhledy? D. Zeman bude čekat na rekonstrukci náměstí a pak hodlá zprovoznit dvě  budovy: v jedné chce zřídit tržnici, ve druhé kanceláře. Co se zbývajícími 2 budovami, tedy historickým jádrem Ostravice, netuší. „Je to na debatu s městem, zda by je nechtělo převzít, opravit a využít,“ řekl.  

Primátor Macura prohlašuje: „Věřím, že Ostravica znovu ožije, a to do pěti let. Již připravujeme ideovou soutěž, která přinese nápady na  využití bývalého obchodního domu a jeho okolí. 

Jak ostravští radní „hejtují“ své město

Slovo hejtovat (z anglického hate – nenávist),je běžné v diskuzích na internetu. Objevilo se na sociálních sítích také v diskuzi ke zprovoznění ulice Českobratrské v Moravské Ostravě.

V příspěvcích na  sociálních sítích (vybrali jsme ty věcného rázu) mj. zaznělo: ? Byla šance udělat tuto ulici pěknější, vypadá však  naprosto tuctově. Zase se šetřilo, zase byly  použity levné materiály, to, že zastávky dostaly LCD displej, mělo být před x lety. ? Kvalita prací diskutabilní. ? Na cyklostezku se zapomnělo jako v případě Nádražní ulice.

Diskutující se zaměřili také dotaz „kdo za to může?“: ? Za centrum města je dlouhá léta zodpovědný JUDr. Semerák a jeho kolektiv nastrčených  loutek. ? Za celou dobu nepřišli (radní) vůbec s ničím, co by město pozvedlo. Byty - nic. Proluky - nic, nebo jako malůvka na papíře. Stav zeleně ubohý. Parky zanedbané. Parking nevyřešen. Zděděné urbanistické přešlapy neřešeny. A kultivace veřejného prostoru? Naprostý skandál! - Business prostory kromě Karoliny – nic. (Ostatně, přiznala to sama starostka Bernfeldová  ve svém on-line interview v MS Deníku: „Co se týká administrativních objektů, tak si myslíme, že by zde předně měly být obsazovány stávající volné objekty, ať nedochází k chátrání budov.“)

Ti, od kterých by člověk očekával jasnou reakci - primátor Macura, reagují stylem: to MOaP, my za nic nemůžeme. Přitom zcela rezignují na to, že přes své podřízené, např. městského architekta, mohou ovlivnit, co a jak se má v centru dělat.

 „Proluky v městské zástavbě jsou jako chybějící zuby v lidském chrupu," řekla architekta Špačková v pořadu ČT Ostrava o výstavbě, přesněji řečeno o její absenci v Moravské Ostravě. 

Jaký je  přístup radnice centrálního městského obvodu k projektům na zástavbu proluk?

Pořad ČT konfrontuje následující informace:  Na jedné straně zájem investorů napumpovat do centra města 5 mld. Kč, až tisíc nových pracovních míst, nové hotelové pokoje, byty. Projekty, které od všech vyjadřovacích orgánů dostanou kladné stanovisko. Na straně druhé radnice obvodu vedená hnutím Ostravak, která opětovně vydává zamítavá stanoviska k projektům na dostavbu centra.

Je paradoxní, že kraj a magistrát investují čas a peníze na lákání investorů, přičemž do centra Ostravy míří investoři sami, ale stopku jim dává samotný obvod. 

Projekty, které nebyly schváleny, neodporovaly územnímu plánu a většinou měly být realizovány na tzv. prolukách, tedy místech, kde tamní zástavba byla zničena v důsledku válečných let 1944/45. 

Jsou to mj.:
Polyfunkční dům v Gorkého ulici
Administrativní budova Švabinského/Porážková. Důvodem zamítnutí bylo umístění dočasného staveniště pro výstavbu ulice Porážková. Investor by určitě pochopil, že by mohl zahájit stavbu až po realizaci ulice… Dnes se zde nachází neudržovaná zeleň
Hotel Campanille v Poděbradově ulici 
Bytový dům na Nádražní ulici
Parkovací dům na ulici Českobratrské - zamítnuto z důvodů úbytku zeleně. Nachází se zde občas pokosená tráva a jeden strom

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…