ODS: Kraj přiznal chybu, napříště už bude o těžbě uranu s obcemi mluvit

22.11.2014 17:11

Krajská rada na základě tlaku zastupitelů z ODS a KDU-ČSL uznala, že v komunikaci těžby uranu v lokalitě Brzkov pochybila. Vyplynulo to z dnešního jednání zastupitelstva, kdy zastupitelé koaliční ČSSD a KSČM nejdříve připustili jednání o těžbě uranu a poté i s drobnými úpravami schválili pravicovou opozicí navrhované usnesení.

ODS: Kraj přiznal chybu, napříště už bude o těžbě uranu s obcemi mluvit
Foto: red
Popisek: ODS, ilustrační foto

"Musím kolegy z levicové koalice pochválit. Není žádnou hanbou přiznat své pochybení, naopak. Navíc oceňuji, že se chyby do jisté míry snaží i napravit," uvedl krajský zastupitel a senátor Miloš Vystrčil (ODS).

Zastupitelé na návrh ODS a KDU-ČSL zavázali kraj, že napříště už bude s obcemi, jichž se plánovaná těžba týká, o přípravě mluvit. "Zástupci kraje totiž nejen že nekontaktovali samosprávy těchto obcí, nebyli ani na veřejných debatách s občany v Polné, ani v Přibyslavi. To by se tedy už opakovat nemělo," řekl Vystrčil.

Dále zastupitelstvo kraji (tedy radě a úřadu) nařídilo provedení analýzy studie proveditelnosti těžby. Studii zpracoval státní podnik Diamo na základě zadání od ministerstva průmyslu a mimo jiné v ní jsou nejen ekonomické, ekologické a sociální dopady na region, ale také například možné termíny zahájení těžby. "V diskusi na zastupitelstvu se ukázalo, že ačkoliv kraj disponuje rozsáhlým aparátem stovek úředníků, krajští radní ze sociální demokracie o existenci této studie vůbec neví. Právě proto jsme si přáli, aby se se záměry státu, popsané v této studii, kraj prostřednictvím své analýzy seznámil. Krajští radní by tak napříště měli vědět, o čem vlastně hlasují," vysvětlil Vystrčil.  

"Už v květnu totiž vyšlo najevo, že krajská rada v tichosti souhlasila s tím, že do krajských Zásad územního rozvoje kraj zapracuje vymezení ploch a stanovení územních podmínek těžby uranu jižně od Přibyslavi. Teď se z reakcí radních zdá, že tehdy vůbec nevěděli, o čem konkrétním se vede řeč," popsal problém předseda klubu krajských zastupitelů ODS Ota Benc.

Proti záměru těžby se ozvaly obce, které se o něm dozvídaly jen z médií. V září se proto opozice pokusila prosadit diskusi o těžbě na jednání zastupitelstva, koaliční levicové strany to ale zamítly s tím, že hejtman problém zařadí na listopadovou schůzi. Přes toto usnesení zastupitelstva se to ale nestalo a tak dnes ODS a KDU-ČSL opět musely s tímto bodem programu přijít samy. Tentokrát byla pravice úspěšnější. "Výsledek znamená mimo jiné, že obce a jejich samosprávy by se o postupu přípravy nemusely už dozvídat z novin, ale od představitelů svého kraje. A ti naopak budou možná vědět, pokud si přečtou analýzu, o čem mluvit. To je pozitivní výsledek dnešního jednání," uzavřel Ota Benc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce