ODS: Ministryně Válková mlží a vláda zametá problémy pod koberec

25.03.2014 21:30

Ministryně Válková se dopustila nepřijatelných výroků, kterými relativizuje nacistické zločiny spáchané na českých občanech v protektorátu.

ODS: Ministryně Válková mlží a vláda zametá problémy pod koberec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala, předseda ODS

Občanská demokratická strana považuje takový postoj za zcela skandální. Proto její poslanci navrhovali zařadit do programu jednání Poslanecké sněmovny nový bod týkající se stanoviska předsedy vlády k výrokům paní ministryně, aby Bohuslav Sobotka měl možnost se k jejím slovům vyjádřit. Poslanci vládní koalice však zařazení tohoto bodu zamítli.

„Vaše vysvětlení jaký je rozdíl mezi územím protektorátu a obdobím protektorátu, a to, že se tu nic nedělo, nebo se toho dělo méně ve srovnání s jinými zeměmi, to všechno jsou ahistorické nesmysly. Nabízím vám, že vám jako historik vysvětlím, co se na území protektorátu opravdu dělo, a pak byste se styděla, že takové věci vůbec říkáte a opakujete je,“ zdůraznil během jednání Sněmovny na adresu ministryně Válkové předseda občanských demokratů Petr Fiala.

„Vyzývám vás, abyste na základě výroku o protektorátu, a nejen něj, zvážila svoje setrvání ve funkci ministryně spravedlnosti,“ řekl Petr Fiala.

„Odmítáme relativizování historie. Je špatné, že Andrej Babiš nostalgicky vzpomíná na jemu drahá totalitní osmdesátá léta. Je ale k neuvěření, že jím nominovaná ministryně, navíc ministryně spravedlnosti, otevírá debatu o tom, že zločiny nacistů v protektorátu vlastně tak zlé nebyly,“ dodala poslankyně Miroslava Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…