ODS: Navrhujeme spravedlivější navýšení důchodů

22.08.2018 11:25

Občanští demokraté v Senátu prosadili zvýšení důchodů všem, kteří jsou v penzi 25 let a více. Podle místopředsedy poslaneckého klubu Jana Bauera je takový návrh spravedlivější a pro státní rozpočet nebude významnou zátěží. Předseda senátorského klubu Miloš Vystrčil dodává, že náš návrh pomůže především matkám, které za komunistické totality vychovávaly děti.

ODS: Navrhujeme spravedlivější navýšení důchodů
Foto: ODS
Popisek: ODS

„V době ekonomického růstu se musí zvyšovat i životní úroveň seniorů. Návrh, který ODS prosazovala už v Poslanecké sněmovně, navyšuje důchody o 1 000 korun všem, kteří pobírají penzi 25 let a více. Oproti vládnímu návrhu, který stanovil pro zvýšení důchodů nahodile věkovou hranici 85 let, si tak polepší dalších více než 140 000 seniorů. Pro státní rozpočet to znamená navýšení o přibližně 2 miliardy korun oproti vládnímu návrhu,“ představuje návrh občanských demokratů místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer.

„Toto navýšení zohledňuje zejména nelehkou situaci žen, které odcházely do důchodu dříve, než v 60 letech věku, a proto by na navýšení podle vládního návrhu neměly nárok. Tyto ženy zároveň strávily většinu pracovního života v komunistické totalitě a nyní jsou na tom stejně, nebo ještě hůře než ti, kterým je 85 let a více,“ doplnil předseda senátorského klubu Miloš Vystrčil, který navýšení důchodů pro všechny, kteří jsou v penzi 25 let a více, navrhl v Senátu.

Občanští demokraté zároveň dodávají, že je nezbytná celková změna důchodového systému, protože za stávajících podmínek je dlouhodobě neudržitelný. O to by se, podle ODS, Babišova vláda měla teď starat především.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…