ODS: Rozpočet? Vláda rekordně omezí investice, za to přidá svým úředníkům

21.10.2014 14:40

Levicová vláda připravila na příští rok podle občanských demokratů typicky socialistický rozpočet. Bere všem, dává jen vyvoleným a omezuje investice.

ODS: Rozpočet? Vláda rekordně omezí investice, za to přidá svým úředníkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Tak návrh rozpočtu ohodnotil předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala před jeho projednáváním v Poslanecké sněmovně.

„Stále bohužel platí Švehlův výrok o tom, že sociální demokraté rádi rozdávají koláče, které sami neupekli a upéci ani nemohli, protože snědli těsto, které ještě nestačilo ani vykynout,“ konstatuje Petr Fiala.

Předseda občanských demokratů upozorňuje zejména na to, že vláda má ideální podmínky pro splácení dluhů, investice do infrastruktury, podporu podnikání a výzkumu a podobná prorůstová opatření. Namísto toho plánuje o dvacet miliard korun vyšší schodek, než o kterém uvažovaly vlády předchozí.

„Vláda přichází s rozpočtovým deficitem ve výši 100 mld. Kč v době očekávaného růstu ekonomiky kolem 3 %, kdy by měl být rozpočet vyrovnaný, nebo by měl alespoň sledovat trend snižování deficitu,“ říká ekonomický expert ODS, Jan Skopeček.

„Na návrhu státního rozpočtu je nejsmutnější pohled na mandatorní výdaje. Ty vzrostou na svou historicky nejvyšší úroveň 713 miliard korun, což je o 42 miliard korun více než v posledním roce vlády ODS,“ konstatuje Adolf Beznoska.

Levicová vláda například navyšuje výdaje na provoz úřadů o 10,7 miliardy korun. Výdaje na platy úředníků a dalších zaměstnanců státu vzrostly o 6,5 miliardy korun, jen na Úřadu vlády si rozdají 55 milionů korun navíc.

„Kvůli tomu vládě nezbyly peníze ani na ono slibované navýšení investic – v roce 2013, za vlády ODS, byl schodek rozpočtu 81 miliard korun a investice dosáhly 97 miliard. Pro příští rok vláda plánuje schodek 100 miliard korun a investice 75,6 miliardy,“ upozorňuje Petr Fiala.

„To není rozpočet investiční, to je rozpočet typicky socialistický. Vláda by odvedla mnohem lepší práci tím, že by nechala peníze občanům, protože jen ti nejlépe vědí, jak se svými penězi nakládat,“ uzavírá Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…