ODS: V mezinárodním srovnání je úroveň vzdělanosti českých deváťáků katastrofální

13.01.2017 10:51

ODS dlouhodobě upozorňuje na klesající úroveň vzdělanosti českých žáků a nesystematické zásahy do školského systému. To potvrzují i mezinárodní srovnání. Prioritou musí být především kvalita výuky, zvýšení platů učitelů nebo navrácení a posílení pravomocí ředitelů škol.

ODS: V mezinárodním srovnání je úroveň vzdělanosti českých deváťáků katastrofální
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Česká republika se těší ekonomickému růstu, stát na daních vybírá rekordní částky, ale občané to na lepších službách nepocítí. Vzdělání je toho dobrým příkladem. Vláda má vzdělání jako svou prioritu, ale kvalitu výuky neřeší. Rozšiřuje povinnou školní docházku, přidává administrativní povinnosti ředitelům a ubírá jim pravomoci a určuje, co se smí prodávat ve školních bufetech. Chceme-li zůstat jako země konkurenceschopní a připravit mladé lidi na pracovní trh, musíme zlepšit kvalitu výuky,“ říká Petr Fiala, předseda ODS.   

„Když se podíváme na mezinárodní srovnání, jsou výsledky vzdělanosti pro české deváťáky katastrofické. Připomínají v čase volný pád. Nejedná se přitom o podfinancování systému, protože výdaje českých daňových poplatníků na školský systém rostou. Na jednoho žáka daňový poplatník platí daleko více peněz, než platil a výsledky jsou daleko horší. Příčinou je nekoncepčnost, ztráta základních vzdělávacích hodnot, potlačování matematiky/přírodních věd a rozličné ideologické projekty odvádějící školství od základního poslání – vzdělávat,“ komentuje stav českého školství Václav Klaus ml., expert ODS pro oblast školství. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…