ODS: Zdravotnictví musí fungovat i s koronavirem. Máme konkrétní plán

11.10.2020 19:10

Podle občanských demokratů musí být zdravotnictví schopné obsloužit i pacienty s jinými diagnózami než covid-19. Předseda poslaneckého klubu ODS to dnes řekl v Otázkách Václava Moravce.

ODS: Zdravotnictví musí fungovat i s koronavirem. Máme konkrétní plán
Foto: ODS
Popisek: ODS

Nejsilnější opoziční strana zároveň představila vlastní plán, jak toho dosáhnout. Důležité je podle ní především důsledné oddělení covidových a necovidových pacientů a zachování primární a plánované péče.

„Počítáme s důsledným rozdělením tzv. sociální a akutní hospitalizace, tedy rozdělní pacientů, kteří potřebují skutečně akutní péči a těch, kteří jsou v nemocnicích kvůli tomu, že ‚nemají kam jít‘. Měli bychom také důsledně oddělovat covidová a necovidová zdravotnická zařízení. Měli bychom udělat také všechno pro to, abychom zachovali primární péči a plánovanou péči v zařízeních, kde nebude hrozit, že se potkají pacienti s covidem a bez něj,“ vysvětluje šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. 

„Klíčová je také otázka financování zdravotnických zařízení. Vzhledem k nárůstům pacientů s covidem dojde v některých zařízeních k významnému poklesu běžných výkonů, které pak nebudou nemocnicím uhrazeny. Ministerstvo musí urychleně přijít s plánem, jak toto řešit. Dokážu si představit například zachování výše plateb z předcházejícího roku bez ohledu na výkonovou složku a speciální příplatky pro odběrná místa a laboratoře. Uvažovat bychom měli také nad zvláštním ohodnocením zdravotníků, kteří se starají o pacienty s novým typem koronaviru,“ říká místopředseda sněmovního zdravotního výboru za ODS Bohuslav Svoboda.

Obdobná opatření navrhovali občanští demokraté už v květnu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.