ODS hodlá prověřit smlouvy související s využitím bývalého vojenského prostoru Mladá

31.05.2016 20:57

Závěry posledního jednání Rady Středočeského kraje potvrdily obavy ODS, které se týkají avizovaného ukončení smlouvy se společností Mladá RP na pronájem bývalého vojenského výcvikového prostoru u Milovic.

ODS hodlá prověřit smlouvy související s využitím bývalého vojenského prostoru Mladá
Foto: ODS
Popisek: ODS

Slovní obraty z dnešního oficiálního stanoviska Středočeského kraje, jako například „Středočeský kraj by chtěl (…) uzavřít dohodu“ nebo „…současně bychom mohli uzavřít i vzájemně výhodnou dohodu…“ rozhodně nevyznívají tak sebevědomě, jako dřívější výroky představitelů kraje před více než měsícem, kdy se o výpovědi nájemní smlouvy začalo hovořit.

Opakovaně jsme upozorňovali na skutečnost, že jednostranné vypovězení smlouvy může mít neblahé dopady na rozpočet kraje. Zejména pak ve chvíli, kdy nikdo z vedení kraje nebyl schopen ani ochoten představit právní stanovisko, na základě kterého se kraj rozhodl smlouvu s nájemcem vypovědět. Na tomto konkrétním případě se ukazuje, že je potřeba provést důkladnou kontrolu všech souvisejících smluv uzavřených krajem pod vedením sociálních demokratů a komunistů.

„Nyní tak hrozí, že budeme muset všichni platit investorovi za jednostranné vypovězení smlouvy ze strany krajského vedení. Je tu také riziko, že právní spory nadlouho znovu zabrzdí rozvoj celého území. Je navíc třeba připomenout, že smlouva pochází z dob Davida Ratha, bývalého stranického kolegy dnešního hejtmana Petery. Sociální demokraté tak drobí problémy do vlastního hnízda,“ říká Martin Kupka, kandidát na hejtmana za ODS. Dodává zároveň, že v případě účasti ODS v povolební krajské koalici bude iniciovat důslednou kontrolu všech souvisejících smluv uzavřených od roku 2008, kdy kraj řídila ČSSD. A především podpoříme využití celého území nikoli cestou megalomanských vzdušných zámků, ale prostřednictvím menších realistických projektů.

Vedení kraje dnes zároveň oznámilo, že pro prostor bývalého vojenského výcvikového prostoru nebude hledat nového nájemce, nýbrž hodlá stávající brownfield spravovat pod hlavičkou Středočeského kraje.

„Opakovaně se ukázalo, že kraj není schopen podobný majetek zhodnotit. Fascinuje mne neutuchající snaha ČSSD a KSČM neustále hromadit majetek v podobě zchátralých budov a pozemků, o který se následně nedokážou postarat. Je to nehorázné plýtvání penězi. Místo toho, aby uzavírali pro kraj výhodné smlouvy a zbavili se nepotřebného majetku, dělají přesný opak,“ reaguje na dnešní rozhodnutí předseda Kontrolního výboru Středočeského kraje a předseda krajské organizace ODS Jan Skopeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.