Občané pro Budějovice vyvěsili vlajku pro Tibet

10.03.2016 10:41

Dvanáctiletá tradice vyvěšování tibetské vlajky na českobudějovické radnici letos mít pokračování nebude. Rada města (ANO, ČSSD, ODS, KDU-ČSL) o tom rozhodla na svém zasedání 25. ledna.

Občané pro Budějovice vyvěsili vlajku pro Tibet
Foto: Občané pro Budějovice
Popisek: Občané pro Budějovice

Se změnou postoje vedení města k mezinárodní kampani, která má poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu, ale zásadně nesouhlasí hnutí Občané pro Budějovice. Tibetskou vlajku proto vyvěsí ve čtvrtek 10. března v 8.30 hodin na domě v České 60, kde mají regionální kancelář senátor Jiří Šesták a poslanec František Vácha.

„Vnímat potřebu a právo na svobodu člověka i národů je povinností nás všech, kteří máme hrozivou historickou zkušenost se ztrátou a upřením základních lidských práv a svobod. Toto naše vědomí nesmí být potlačeno ani výhodností ekonomických zájmů ani případným strachem, že se to někomu mocnému nelíbí. Právě vnímáním slabých a utlačovaných se stáváme více lidmi. Proto je třeba, aby desátého března vlajka Tibetu v českých městech vlála,“ uvedl senátor Jiří Šesták (HOPB).

„České Budějovice se ke kampani Vlajka pro Tibet poprvé přihlásily v roce 2003. Současné vedení města v čele s primátorem s příznačným příjmením Svoboda zakázalo symbolické vyjádření solidarity se zemí, kde jsou desítky let porušována lidská práva a tolerováno násilné potlačování svobody. Nám něco podobného naštěstí žádný stranický sekretariát zakázat nemůže,“ poznamenal předseda HOPB Ivo Moravec.

Mezinárodní kampaň “Vlajka pro Tibet” vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a stala se jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí vyjadřujících podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů, ale i obyvatel ČLR. Akce probíhá každý rok 10. března, v den výroční povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. Při povstání v roce 1959 zemřelo více než 80 000 Tibeťanů, přes milion Tibeťanů zemřelo v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila první čtyři česká města. V loňském roce se do akce zapojilo 697 obcí, měst, městských částí nebo krajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …