Okamura: Doba, kdy jsem byl aktivním skautem

02.05.2018 5:37

Komentář na facebookovém profilu k uctění památky obětí v obci Zákřov na Olomoucku

Okamura: Doba, kdy jsem byl aktivním skautem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Vzpomínám na dobu, kdy jsem byl aktivním skautem, takže je rád kdekoli vidím a rád je potkávám. Dnes jsme společně s dalšími lidmi uctili památku obětí v obci Zákřov na Olomoucku, kde došlo na konci 2.světové války 20.dubna 1945 k masakru místních obyvatel nacistickým německým vojskem. Muži mladší 50 let byli zavřeni do dřevěné chaty a tu v podvečer 20. dubna němečtí vojáci zapálili. Nikdo z 23 mužů tento masakr nepřežil, nejmladšímu z nich bylo 17 let. Událost připomíná pomníček na návsi u místa, kde se tragédie udála.

A včera jsem položil věnec a řekl krátký projev před shromážděnými lidmi u Památníku obětí 2.světové války v obci Javoříčko na Olomoucku, kterou 5. května 1945 vyhladilo přepadové německé komando SS. Obec byla vypálena nacisty a téměř všichni mužští obyvatelé byli povražděni. Vesnice byla obklíčena v devět hodin ráno, hospodářská stavení byla vyrabována a němečtí vojáci pomocí pancéřových pěstí a fosforových granátů postupně zapálili všechny budovy kromě kapličky a školy. Přitom také popravili všechny muže starší 15 let, které dopadli. O život jich přišlo celkem 38, naživu byl ponechán pouze nejstarší obyvatel vesnice, údajně aby dosvědčil, že se jedná o pomstu za spolupráci s partyzány. Ženy a děti SS-mani vyhnali směrem k Veselíčku. Kolem jedné hodiny odpoledne byla vražedná akce skončena. Mrtvoly zastřelených byly postupně nalézány mimo obec, pohřbeny byly až 7. května.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…