Okamura: Jsem šokován arogancí vládní koalice

29.10.2014 22:01

Jsem absolutně šokován další arogancí vládní koalice spolu s TOP09 a ODS, kteří dnes společně ODMÍTLI hlasováním návrh Úsvitu, aby ministr obrany Stropnický podal ve Sněmovně vysvětlení občanům Zlínska ohledně situace po výbuchu muničního skladu v obci Vlachovice – Vrbětice na Zlínsku.

Okamura: Jsem šokován arogancí vládní koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

S touto žádostí o informaci dnes poslance Úsvitu navštívili ve Sněmovně zoufalí zástupci obyvatel těchto postižených obcí, jelikož jim nikdo z vlády neodpovídá na jejich otázky. Rádi jsme jim vyhověli. Přitom výbuch muničního skladu, ke kterému došlo dne 16. 10. 2014, nemá obdobu v novodobé historii České republiky, jednalo se o explozi mimořádného rozsahu a nebezpečí přetrvává dosud. Níže uvedené otázky jsem dnes osobně předal ministrovi obrany Stropnickému, který poté slíbil, že zítra místo osobně navštíví i spolu s ministrem vnitra. Uvidíme, jestli na otázky opravdu odpoví, když už občané dva týdny čekají a musí přitom v sousedství bydlet.

Jsme přesvědčeni, že munice uskladněná v areálu bývalých muničních skladů nepodléhala kontrole, jakou si tato technika vyžaduje, a proto nyní požadujeme odvoz veškeré munice, která se v jednotlivých objektech bývalých muničních skladů nachází.

1. Žádáme spolu s občany Zlínska vysvětlení Ministerstva obrany,

- jaká vojenská technika a v jakém objemu byla v areálu bývalých muničních skladů uskladněna,
- jakým firmám a za jakých podmínek byly objekty v areálu pronajaty,
- jakým způsobem byla zabezpečena a kontrolována bezpečnost areálu,
- jakým způsobem byli zástupci okolních obcí o povaze a objemu skladovaného materiálu vyrozuměni.

Podléhala munice, která byla do těchto skladů navážena, kontrole také během její přepravy?

V jaké vzdálenosti od osídlených území jsou umístěny obdobné sklady ČR/zahraničí?

2. Společnost Bochemie recykluje v areálu bývalých muničních skladů raketové palivo, které je vysoce hořlavé. Tento záměr schválil nejen Vojenský stavební úřad v Olomouci, ale i zastupitelé Zlínského kraje.

Byla v rámci EIA přezkoumávána také možnost vzniku výbuchu munice v tomto areálu?

Jakým způsobem je provoz firmy Bochemie kontrolován?

Je chloristan amonný z areálu bývalých muničních skladů skutečně vyvážen?

Podléhá jeho přeprava kontrole?

3. My občané si stále klademe otázku, co by následovalo, pokud by byl zasažen rovněž areál společnosti Bochemie.

Žádáme o vypracování nezávislého posudku pro případ zasažení výrobního areálu společnosti Bochemie municí z okolních skladů. Výstupem by měl být dopad na bezpečnost okolních obcí a také na životní prostředí.

4. Požadujeme záznam naměřených hodnot zplodin, který provedla krajská hygienická stanice a rovněž monitorování těchto zplodin po dobu trvání mimořádných bezpečnostních opatřeních.

5. Bývalé vedení obce Vlachovice a Vrbětice v roce 2009/2010 se nepostavilo proti záměru společnosti Bochemie zpracovávat v areálu bývalých muničních skladů raketové palivo. Petice, která bojovala proti tomuto záměru, vznikla na základě iniciativy nás občanů. Argumentem vedení obce byl vznik nových pracovních míst. Společnost Bochemie slibovala vznik až 30 pracovních míst.

Proto se nyní ptáme, kolik lidí společnost Bochemie v tomto areálu zaměstnává a kolik z nich je z obce Vlachovice-Vrbětice? Podle našich informací pouze jednotky.

Jaké další argumenty/benefity Bochemie naši obci/obcím v okolí představila, že nakonec došlo k souhlasu se stavbou?
Písemné vyjádření ředitele společnosti Bochemie, které je dostupné na webových stránkách naší obce k dané události, je politováníhodné. Přestože se výbuch týkal muničních skladů, očekávali bychom ze strany Bochemie uklidnění nás občanů, nikoliv apel na nás, abychom zachovali její dobré jméno!

Výše uvedené dotazy občanů a Úsvitu jsou směřovány na Ministerstvo obrany. A vládní koalice dnes svými hlasy zamítla návrh Úsvitu, aby bylo na tyto otázky neprodleně zodpovězeno. Budu však nadále apelovat na vládu a doufám, že se odpovědi spolu s občany Zlínska brzy dozvíme.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…