Okamura (SPD): Absurdní chaotická protipandemická opatření vlády pokračují

31.05.2021 18:11 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k vládním opatřením, předraženým nákupům a diskriminaci

Okamura (SPD): Absurdní chaotická protipandemická opatření vlády pokračují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Odmítáme covidpas i diskriminaci lidí, kteří se nechtějí nechat očkovat a testovat. Vláda ANO a ČSSD chce opakovaně zařadit na pořad stávající schůze Sněmovny novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. V tomto návrhu se v případě schválení zásadně omezují svobody a práva občanů a skrytě se v České republice zavádí tzv. covidpas. Vládní koalice se jej bude opět snažit zařadit na program Sněmovny tento týden. Poslanecký klub SPD udělá opět všechno proto, aby tento zákon neprošel tak, jak se nám ho podařilo shodit ve Sněmovně minulý týden. Dlouhodobě odmítáme povinné testování a očkování a uděláme maximum pro to, aby se zase všechno v naší zemi vrátilo do stavu, jaký tady byl před touto pandemií. Současně odmítáme podmínění vycestování do sedmi zemí, včetně Slovenska, očkováním. Plošné zákazy nejsou řešení.

Ministři Vojtěch a Hamáček nesou odpovědnost za předražené nákupy. Měli by rezignovat. Minulou středu jmenoval prezident republiky Miloš Zeman v pořadí již čtvrtého ministra zdravotnictví za poslední rok. Stalo se tak na základě rezignace Petra Arenbergera (za ANO), který neuměl dostatečně vysvětlit své majetkové poměry k vlastnictví rozsáhlých pozemků a řady nemovitostí. Na uvolněné místo se na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) vrátil ministr Adam Vojtěch (za ANO), který rezignoval na tuto funkci loni v září. Na místo ministra zdravotnictví se vrátil člověk, jehož jméno je společně se jménem ministra vnitra Jana Hamáčka uvedeno ve zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který ve svém nálezu potvrdil spekulace médií, že vládní nákupy zdravotního materiálu, respirátorů, roušek či dezinfekčních prostředků byly loni na jaře chaotické, nepřehledné a část z nich evidentně korupční. NKÚ mj. konstatoval, že předražení některých položek bylo násobné, výběr výrobců a zprostředkovatelů nepřehledný a podezřelý. Za tyto nákupy nesou politickou odpovědnost zejména ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a právě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který je nyní paradoxně opět ministrem zdravotnictví. To je pro SPD zcela nepřijatelné a požadujeme vyvození politické odpovědnosti těchto ministrů, kteří by měli okamžitě rezignovat na své funkce. Celá situace svědčí o tom, že tato vláda ANO a ČSSD není vládou odborníků a celou situaci v rámci koronaviru nezvládla.

Vláda jednala protizákonně. Absurdní chaotická protipandemická opatření vlády pokračují. Další vlna vládního rozvolnění přichází od 31. května po výnosu Nejvyššího správního soudu (NSS), který konstatoval, že dubnové plošné opatření ministerstva zdravotnictví bylo nezákonné. Vládní opatření byla v rozporu jak s pandemickým zákonem, tak se zákonem na ochranu veřejného zdraví. Opatření platilo od 12. dubna do 3. května 2021 a zakazovalo lidem starším dvou let pohyb a pobyt mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest, tedy bez respirátoru nebo roušky. Další chaotická opatření vlády ANO a ČSSD ale dále pokračují. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová minulý týden například uvedla, že otevření restaurací neznamená, že kina budou moci prodávat občerstvení. Multiplexy, které odmítly otevřít, pokud nebudou moci prodávat i občerstvení, si tedy musí na další rozvolnění ještě počkat. Bita ale není jenom kultura, ale také třeba provozovatelé diskoték a tanečních klubů. Ti mohou sice otevřít, ale prakticky jen jako bar, protože se na diskotékách podle pátečního rozhodnutí vlády nesmí tancovat. To je absurdní! Opakovaně tvrdíme, že plošné zákazy nejsou řešení. Bojujme s virem, ne s lidmi!

Proti zjednodušení stavebního řízení hlasovali poslanci demobloku a KSČM. Minulý týden jsme ve Sněmovně podpořili schválení novely stavebního zákona. Jde o princip „jedno stavební povolení-jedno razítko". Tím se zásadně zjednodušuje a zrychluje stavební řízení a možnost pořízení vlastního bydlení pro naše občany. Zlevní se i nová bytová výstavba, což je i podpora mladých rodin. Rodina je pro SPD na 1. místě! Proti zjednodušení stavebního řízení hlasovali poslanci z tzv. demobloku, tedy ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, ale i KSČM. Jedná se o největší změnu ve stavební legislativě za poslední dekády. Česká republika je v počtu dnů, po které trvá vyřízení stavebního povolení, stále na ostudném 156.místě na světě, přičemž není výjimkou, že někde trvá vyřízení stavebního povolení 5 let, ale i více. Základním benefitem předkládaného návrhu nového stavebního zákona je z hlediska procesních změn jedno řízení, kterým se stavba zároveň umístí i povolí, vedené jedním úřadem, přičemž výsledkem bude jedno povolení.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…