Okamura (SPD): Být učněm a poté řemeslníkem není žádná ostuda

13.05.2019 17:56

Komentář na facebookovém profilu k úpadku řemesel a učňovského školství

Okamura (SPD): Být učněm a poté řemeslníkem není žádná ostuda
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

Naši předkové znali pravdivé přísloví, že řemeslo má zlaté dno. Dnes se ale bohužel studují nesmyslné obory jako gender studies a "každý musí mít vysokou školu", ale učňovské obory skomírají a je pak nedostatek řemeslníků. Přitom šikovný řemeslník si dokáže vydělat více než mnohý vysokoškolák. A upřímně – mnohdy je jeho práce daleko přínosnější než přemoudřelého namyšleného pseudointelektuála, který vystudoval nesmyslné ideologické obory jako gender studies a který je bez práce nebo nám otravuje život v nějaké ideologické multikulturní pro-uprchlické neziskovce.

Na trhu prý nyní podle šéfa Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina například schází na pět tisíc řezníků. Hnutí SPD podporuje učňovské školství. Je potřeba, aby mladí studovali obory, které k něčemu jsou a které je uživí. Na učiliště odchází v České republice bohužel jen třetina populačního ročníku. Zhruba 40 000 deváťáků každý rok.

S obrovským nárůstem vysokoškolských studentů, kteří mnohdy studují obory, které nemají uplatnění na trhu práce, vzrůstá frustrace mladých lidí, kteří si nemohou najít práci. Naopak pak chybí pracovníci v řemeslech a technických oborech. To je situace, která se musí změnit. Podle hnutí SPD být učněm a poté řemeslníkem není žádná ostuda. Práce rukama není v žádném případě méně hodnotná. Važme si ji. Bylo by fajn, kdyby opět platilo „zlaté české ručičky“, nemyslíte?

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.