Okamura (SPD): Další rekordní zdražování citelně poškodí občany

11.08.2021 20:09 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k rostoucí inflaci

Okamura (SPD): Další rekordní zdražování citelně poškodí občany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Přišlo další rekordní zdražování, které citelně poškodí občany. Poděkovat můžeme vládě i EU. V červenci vzrostly podle Českého statistického úřadu spotřebitelské ceny meziročně o 3,4 procenta. Inflace je tak nejvyšší za posledních 12 měsíců. Na růstu cen se výrazně podílí i potraviny, což dokazuje, že je potřeba usilovat o potravinovou soběstačnost v základních komoditách, jak dlouhodobě prosazuje SPD. V červenci byly ceny potravin o 6,9 procenta vyšší než před rokem. Brambory byly v červenci o 2,8 procenta dražší než před rokem. Za zdražování můžeme poděkovat i vládě, která v obecné rovině nese odpovědnost za ekonomiku státu a především zemi zatěžuje obrovskými dluhy. To samé platí i o Evropské unii, která též vede inflační politiku například kvůli projektu Green Deal.

„Ceny rostou zejména kvůli zdražování automobilů a toho, co je napájí, tedy pohonných hmot…Automobily zdražují jak ty nové, tak ojeté. Ke zdražování nových aut, které se pak přenáší i na ty ojeté, dochází v důsledku stále přísnějších, například emisních limitů, které musí splňovat,“ uvedl kupříkladu ekonom Lukáš Kovanda.

„Češi se musí připravit na inflaci, jakou dlouho nezažili. Tím hůře jim bude, že se nyní potkají citelná inflace s velmi chabě úročenými vklady v bankách. Běžné spoření tak bude představovat nejrychlejší cestu do chudoby. Citelná inflace bude totiž úspory rychle požírat. Doba nutí lidi investovat. Často i velmi rizikově, třeba do pochybných firemních dluhopisů. Bude tedy pokračovat enormní zájem Čechů o investice do nemovitostí. S růstem inflace však dojde také k růstu sazeb ČNB a k růstu sazeb hypoték. Hořká kombinace dále zdražujících nemovitostí a zdražujících hypoték učiní vlastní bydlení nedostupné pro nové zástupy Čechů,“ upozorňuje Kovanda.

Anketa

Kdo v Ústeckém kraji vyhraje volby?

hlasovalo: 9093 lidí

„Velkou inflační vlnu navíc bude představovat "zelená revoluce" EU, která zdraží naprosto vše, o desítky, ba stovky procent. Zdraží ocel, cement, hliník, elektřinu, letenky, zboží z dovozu...,“ míní Kovanda.

Restaurace a kavárny zdražily meziročně o 4,4 procenta. Ceny piva vzrostly o 6,4 procenta a ceny tabákových výrobků o 8,4 procenta. Rostou též ceny bydlení. Nájemné z bytu se za rok zvýšilo o 2,5 procenta. Ceny výrobků a služeb pro údržbu a opravy bytu vzrostly meziročně o 5,5 procenta. Vodné i stočné zdražily o 5,5 procenta. Náklady na vlastnické bydlení jsou o šest procent vyšší než před rokem, za čímž stojí především růst cen bytů a stavebních materiálů.

Za zdražování můžeme poděkovat i vládě, která v obecné rovině nese odpovědnost za ekonomiku státu a především zemi zatěžuje obrovskými dluhy. To samé platí i o Evropské unii, která též vede inflační politiku například kvůli projektu Green Deal.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…