Okamura (SPD): Euro vrací nacionalistické stereotypy, že Němci platí „líné Řeky“

15.07.2015 22:05

Na rozdíl od vlády a prezidenta Zemana dlouhodobě nesouhlasím s přijetím eura pro Českou republiku. A současný vývoj v EU mi dává za pravdu. Euro je umělá konstrukce, jež má držet pohromadě sever a jih Evropy, a čím dříve euro - "žalář národů" – skončí tím lépe, neboť euro je proti všem ekonomickým zákonům. Jinak jsou jižní země odsouzeny k bezmeznému utrpení, neboť je euro nastaveno dle ekonomiky Německa – podhodnocuje německé zboží a nesmyslně nadhodnocuje italské či řecké. Euro vrací nacionalistické stereotypy, že Němci platí „líné Řeky“.

Okamura (SPD): Euro vrací nacionalistické stereotypy, že Němci platí „líné Řeky“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Myslím, že každá měna je umělá konstrukce, jejíž hodnotu uměle tvoří stát – bohužel země eurozóny se vzdaly vlastní měnové politiky a tak dnes je Řecko zbaveno možnosti devalvovat svou měnu a podpořit tak domácí exporty a s nimi i hospodářský růst. Přijetím společné měny země přirozeně přišly o kurzový mechanismus jako způsob vyrovnání vnější ekonomické nerovnováhy, jakožto nejrychlejšího a nejméně bolestivého procesu. Souhlasím tedy se slovy sociologa Václava Bělohradského.

Ale problém Řecka je hlubší - jde o mix korupčního vládnutí, extrémních výdajů na zbrojení a života z přemrštěných evropských dotací, které zvedaly ceny a mzdy a na druhé straně snižovaly produktivitu lidí i celé řecké ekonomiky.

Myšlenka společné měny není všeobecně úplně špatná – je však otázkou, zda ji lze v praxi realizovat tak, aby byla prospěšná pro všechny.

To je bohužel ten kardinální problém a pro Řecko by byl nejsystémovější odchod z eurozóny a bankrot. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…