Okamura (SPD): Fialova vláda nás zařadila po bok Turecka se 47% inflací

23.08.2023 10:04 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice ČR.

Okamura (SPD): Fialova vláda nás zařadila po bok Turecka se 47% inflací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Česku takřka nejvíce se srovnatelných zemí světa hrozí, že se během nadcházejícího roku dostane do závažné měnové krize, varuje největší japonská investiční banka Nomura, kterou cituje i prestižní americká agentura Bloomberg. Při měnové krizi by došlo k náhlému, nečekanému a dramatickému znehodnocení české koruny. Pád koruny a zchudnutí lidí v ČR hrozí i kvůli pomalému ozdravování veřejných financí. Podobný otřes podle Nomury hrozí také Turecku a Srí Lance, upozornil ekonom Lukáš Kovanda. Vidíme, že Fialova vláda, i navzdory snaze České národní banky, šílenou inflací, která je čtvrtá nejvyšší v EU, znehodnocuje českou měnu a úspory českých občanů. I tato uvedená zpráva může dále oslabit korunu a zdražit dovoz zboží do ČR. Není za oslabováním české koruny snaha pětikoalice přijmout euro?

Fialova vláda nás takto zařadila po bok Turecka, kde turecká lira ztrácí hodnotu každým dnem a inflace je 47 procent, a zadluženou Srí Lanku, kde byla inflace 70 procent a nyní je „jenom“ 30 procent.

Japonský finanční dům Českou republiku a další zmíněné země varuje na základě své zevrubné analýzy osmi ekonomických ukazatelů, mezi nimiž je objem devizových rezerv, pokrytí dovozu těmito rezervami a dále třeba výše krátkodobých reálných úrokových sazeb či ukazatele související s rozpočtovou oblastí a s běžným účtem platební bilance.

„Zpráva Nomury je tedy kromě jiného výstrahou vládě Petra Fialy, že nepostupuje dostatečně rychle ve věci ozdravování veřejných financí. Stále totiž hrozí, že schodek státního rozpočtu letos převýší úroveň 300 miliard korun. Vláda by tak ani nesplnila svůj cíl vejít se schodkem do výše 295 miliard korun,“ uvedl Kovanda.

Nomura výše zmíněných osm ukazatelů analyzuje v rámci sestavování svého Damoklova indexu, který hodnotí náchylnost 32 rozvíjejících se ekonomik, včetně Česka, právě s ohledem na náchylnost k měnové krizi. „Tato náchylnost je podle Nomury nejvyšší za uplynulých více než dvacet let,“ upozornil Kovanda.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…