Okamura (SPD): I korespondenční hlasování lze zmanipulovat

30.07.2020 17:34

Komentář na facebookovém profilu k výrokům ministra vnitra Jana Hamáčka o možných změnách v organizaci podzimních voleb

Okamura (SPD): I korespondenční hlasování lze zmanipulovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Odmítáme, aby byly krajské a senátní volby odloženy a aby bylo lidem zabráněno volit. Ale i korespondenční hlasování lze zmanipulovat, a proto ho nepodporujeme. Blíží se podzimní krajské a senátní volby a vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nevyloučil, že by se mohly kvůli epidemiologické situaci posunout. Pro hnutí SPD je tento výrok naprosto skandální a vypovídá o jeho nekompetentnosti.

Ministr vnitra Hamáček je tady od toho, aby volby podle platné legislativy zabezpečil a nikoliv, aby svými výroky buďto krajské a senátní volby navrhoval odložit, anebo aby lidem, kteří mají kvůli nákaze covid-19 nařízenou karanténu, zakazoval se voleb zúčastnit. Každému, kdo je v karanténě a má volební právo, stát musí umožnit a zajistit výkon tohoto práva včetně lidí v karanténě, a nikoliv ho v tomto právu omezovat.

To, že chytrá karanténa nefunguje, je také odpovědnost této vlády. Zároveň ale odmítáme korespondenční hlasování, při kterém není zajištěna garance objektivity a může docházet k manipulacím volebních výsledků, viz poslední prezidentské volby v Rakousku, které musely být zrušeny. Hnutí SPD v této souvislosti navrhovalo v průběhu koronavirové první vlny změnu zákona o ochraně veřejného zdraví. Vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM nám tento návrh tehdy odmítla.

Zabezpečení zdárného průběhu podzimních krajských a senátních voleb ale v této souvislosti není problém legislativní, ale je to pouze záležitostí organizace technického a hygienicko-epidemiologického zabezpečení. A ministr vnitra Hamáček je tu od toho, aby vymyslel způsob, jak lidem v karanténě umožnit výkon volebního práva.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.