Okamura (SPD): Je jasné, že rozpočet skrývá řadu podvodů

25.10.2023 11:17

Projev na 78. schůzi Poslanecké sněmovny 25. října 2023 k návrhu státního rozpočtu pro rok 2024

Okamura (SPD): Je jasné, že rozpočet skrývá řadu podvodů
Foto: Hana Brožková
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

dnes tady před sebou budeme mít vládní návrh státního rozpočtu na rok 2024. Fialova vláda nadále extrémně zadlužuje naši zemi a současně odírá lidi o peníze. Vláda předkládá státní rozpočet s astronomickým deficitem ve výši 252 miliard korun. Návrh rozpočtu počítá i s příjmy, které vycházejí z takzvaného vládního konsolidačního balíčku, který ještě není definitivně schválen a není tedy platný a účinný. Zvýšení daní společně se zdražením elektřiny přitom povede ke zvýšení celkových odvodů ve výši několika desítek miliard korun, a tím prudkému zdražení životů a nákladů firem. (Velký hluk v sále.)

To hnutí SPD odmítá. Poslanci hnutí SPD jsou zároveň připraveni předložit ve druhém čtení své vlastní pozměňovací návrhy, které přesměrují neefektivní a zbytné výdaje do oblastí, kde budou sloužit českým občanům a firmám a pomohou jim. Máme vlastní plán konsolidace veřejných financí a snižování státního dluhu, ve kterém mimo jiné navrhneme způsob, jak zdanit dividendy vyváděné nadnárodními korporacemi z České republiky do zahraničí. (Hluk se stále zvyšuje.) Můžu požádat o klid?

Jako každý amatér i Fialovi ministři přidávají nebo ubírají plošně, plošně jsou dělané daňové změny bez analýzy dopadů či nějaké efektivity. Je jasné, že rozpočet skrývá řadu podvodů. Z viditelných triků je to třeba úvěr 1 miliardy eur, to znamená 24 miliardy korun od Evropské investiční banky na rozvoj dopravní infrastruktury. To jsou peníze, které se sice v rozpočtu neobjevují, ale náš dluh se tím jednoznačně zvyšuje, aniž bych hodnotil cíl této půjčky. To negativní není investice, pokud je smysluplná, promyšlená, bude efektivně využitá, ale to, že vláda tento dluh nezapočítává do deficitu, je podvod.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Dokonce už i vládní exministr Kalousek z TOP 09 říká, cituji: "Když to spočítáme v absolutních číslech, tak tato vláda zadluží za svůj mandát stát zhruba o 50 % více, než zadlužila vláda Andreje Babiše." Zadlužovaly obě, ale Fialova vládní pětikoalice zadluží stát zhruba o 50 % více. Zmíním ještě jeden postřeh pana exministra financí a zakladatele a jednoho z nejvýznamnějších exponentů vládní TOP 09, že vláda si proti červencové makroekonomické prognóze, ze které má vycházet odhad příjmů, přimalovala do příjmů 19 miliard, aby mohla o 19 miliard zvýšit výdaje, a také to, že rozpočet byl sestavený v rozporu s platnými zákony, doslova prý jako bramboračka. Čili už i známí a významní představitelé vládních stran, to znamená stran Fialovy vládní pětikoalice otevřeně kritizují nekompetentnost ministrů Fialovy vlády.

A evidentně představitelé Fialovy vlády panu Kalouskovi věří. A je to - má jejich plnou důvěru, Miroslav Kalousek má plnou důvěru Fialovy vládní pětikoalice. Vy mu věříte, souhlasíte s jeho politikou, podporujete ho, protože jste ho dosadili do vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny. Takže on je za vás ve správní radě. Pojišťovna s miliardovými obraty. Takže za A, jaké jsou z toho závěry? Fialova vládní pětikoalice plně podporuje politiku Miroslava Kalouska, to, co tady dosud předváděl. A za druhé ani Miroslav Kalousek už se nemůže dívat na to, který je vámi plně podporován, to je politika vládní pětikoalice, rovná se Miroslav Kalousek, takže ani on už se nemůže dívat na to, co tady předvádíte. A to už je co říct.

Deficit vládního hospodaření bude i v příštím roce atakovat hranici 300 miliard korun a bude vysoko přes 3 % HDP. V žádném případě se tak nejedná o odpovědný rozpočet. Je to rozpočet, který extrémně zadlužuje budoucnost a silně podpoří inflaci. Co z toho plyne? V prvé řadě to, že opravdu nevíme, jaký je skutečný deficit, protože čísla jsou prostě zfalšovaná, aby byl deficit co nejnižší. Přičemž je tak jako tak astronomický. Znamená to, že dluh bude ještě větší než vláda avizuje. Inflační ekonomika přitom vládě poskytuje rekordní příjmy, a přesto tu budeme mít stále větší a větší zadlužení.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17095 lidí

A úspory? Tam, kde by se šetřit mělo, se nešetří, ale pod záminkou úspor se obírají lidé a firmy. Vláda prý škrtá dotace za 84 miliard. Jak je tomu doopravdy? Je tomu tak doopravdy? Ve skutečnosti neškrtá dotace například politickým, ideologickým neziskovkám a jiným parazitům, ale škrtá podpory firmám, respektive zvyšuje jejich náklady. Mluvím o těch politických neziskovkách. To jsou ty, co tady propagují migraci, gender, multikulti, Evropskou unii a tak dále. Tam dáváte miliardy. Ale normálním, běžným občanům berete.

Navrhovaný rozpočet má účetně rekordní příjmy a díky tomu účetně nižší výdaje o 31 miliard korun oproti letošnímu roku. Vzhledem ke zdražování a stálému poklesu reálné spotřeby i výkonu ekonomiky je možné dosáhnout tak vysokých příjmů jen cestou udržování inflace. To je absolutně nepřípustné. Můžu požádat zase o klid?

Takže to je absolutně nepřípustné. Protože to znamená další okrádání občanů a firem o jejich peníze. Znamená to, že vláda i nadále počítá se snižováním reálných příjmů a životní úrovně českých občanů, že počítá s dalším ožebračováním českých firem a živnostníků. Tohle není cesta k prosperitě, je to recepis (recept) na větší a větší bídu. Takový rozpočet nikdo soudný rozhodně nemůže podpořit.

Navzdory rekordním příjmům vláda rezignovala na smysluplné úspory. Díky tomu máme nejen rekordní výdaje na obranu, tedy na zisky hlavně pro zahraniční zbrojaře, ale také extrémní výdaje na obsluhu státního dluhu. Česky řečeno - vláda plánuje rekordní výdaje na úroky za státní dluh.

Bohužel z rozpočtu nevidíme, kolik přesně vláda plánuje v příštím roce vydat na zmíněné politické neziskovky. Nevidíme, kolik bude stát vládní podpora války na Ukrajině a podpora ukrajinských ekonomických přistěhovalců, protože vláda tyto výdaje chytře skrývá pod nejrůznějšími položkami jednotlivých ministerstev. To, co víme, je, že na Ukrajinu a Ukrajince vláda již dala přes sto miliard korun z českého státního rozpočtu, tedy z peněz našich českých občanů. Samozřejmě hnutí SPD s tím nesouhlasí, protože o stejných sto miliard vláda lidem teď bude zvyšovat od ledna daně. Samozřejmě my jsme proti.

Takže pokud se nám teď pan ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL bude prsit, že dá více peněz na sociálně potřebné, tak vězme, že v této částce není více peněz pro české chudé, ale více peněz pro ukrajinské, případně jiné přistěhovalce. Protože jak víme, tak reálné důchody v České republice po celou dobu vládnutí Fialovy vlády klesají. Klesají reálné mzdy, klesají reálné důchody, klesají maloobchodní tržby. Prostě lidé méně utrácejí, protože kvůli vaší vládě nemají peníze. A jsou to čísla jak Českého statistického úřadu, tak evropského statistického úřadu Eurostat.

Chlubíte se, že přidáváte do školství, ale chybí nám analýza a vyčíslení, kolik nás stojí politická a ideologická inkluze, která provoz škol prokazatelně prodražuje a současně snižuje kvalitu výuky, což je v uvozovkách super práce, za více peněz dostáváme horší služby a dětem zhoršujeme podmínky pro vzdělávání. Zhoršujeme, říkám, jako český stát pod vedením Fialovy vlády.

O prioritách vlády skutečně svědčí, že na zbraně dává víc než na vědu a výzkum. Nejsem ideologicky zamrzlý. Zbraně mají smysl. A je potřeba si říct, jak.

V roce 1935 bylo Československo největší výrobce a exportér zbraní na světě. Zbrojaři rekordně přispívali státu do rozpočtu a současně bylo Československo v drtivé většině zbraní a výzbroje soběstačné. A to jsme měli zbraně včetně lehkých tanků a děl na světové špičce. Naše výzbroj byla nejmodernější na světě, protože u nás současně s výrobou probíhal i výzkum a vývoj nejmodernějších technologií a zbraní. Vzhledem k nacistickému ohrožení jsme měli vysoké výdaje na obranu, ale peníze, vážení, vážené kolegyně a kolegové, nešly Američanům za polofunkční, neperspektivní a nepoužitelné stíhačky, ale šly českým firmám, které z Československa udělaly ve své době regionální vojenskou a současně světovou průmyslovou mocnost. Hitler a jeho nacistické Německo se nás neodvažovali napadnout přímo. A bez západní pomoci by nás neobsadili.

Ano, výdaje na obranu, které by směřovaly k naší skutečné obranyschopnosti, k naší vojenské a zbrojní soběstačnosti, to by bylo něco naopak velmi potřebného. To by přispělo k naší technologické vyspělosti, k růstu ekonomiky, k růstu prosperity i bezpečnosti. Ale rozhodně k tomu nepřispívají stovky miliard nasypané Američanům za nesmyslné nákupy.

Zvýšení daňových sazeb, to znamená to, že Fialova vláda se rozhodla zvýšit od ledna všem občanům daně, vynese podle výpočtu Ministerstva financí v příštím roce 34,2 miliardy korun, celkově ale za dva roky 100 miliard. To je otázka. Zdražení obvykle znamená pokles spotřeby a nižší výnosy daní. Důležitější jsou ovšem škrty dotací za 84 miliard. Hlavní položkou jsou dotace v energetice, které hodlá vláda omezit o 51,5 miliardy, 13,5 miliardy údajně uspoří tím, že stát sníží svůj příspěvek na obnovitelné zdroje elektřiny. Samotný příspěvek provozovatelům solárních, větrných či bioplynových elektráren se ovšem nesníží. A tuhle částku 13,5 miliardy zaplatí navíc domácnosti, živnostníci a firmy. To znamená, vláda bude zvyšovat daně a plus ještě budou lidé platit na složenkách dražší energie. Prudké zdražení energií pro občany a firmy. U občanů se odhaduje zdražení energií příští rok v průměru o 10 až 20 % kvůli Fialově vládě.

Ještě větší náklady spotřebitelům přinese okolnost, že stát už v příštím roce nebude doplácet na ztrátu elektrického proudu či plynu v distribuční a přenosové soustavě ani za nákup systémových služeb, tedy další a další zdražování.

Samozřejmě vyšší inflace přinese nominální růst některých příjmů, ale zcela nepochybně tu bude pokles reálné hodnoty, co stát vybere. Co horšího? Stávající daňové změny i změny, které přináší vládní rozpočet, znamenají pokles reálných příjmů pro důchodce, rodiny s dětmi, pro živnostníky, pro většinu firem. Fialova vládní pětikoalice pokračuje v trendu likvidace České republiky ve prospěch zahraničních zájmů. To je něco, pro co SPD ruku nikdy nezdvihne.

Závěrem tedy navrhnu jménem SPD usnesení, které potom načtu ještě v obecné rozpravě, o kterém se tedy bude v souladu s jednacím řádem hlasovat ještě v prvním čtení.

Poslanecká sněmovna neschvaluje základní údaje návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2024 a doporučuje vládě České republiky, aby rozpočet koncipovala tak, aby byly více zohledněny potřeby českých občanů a firem a stanoví, že nejpozdější termín předložení nového návrhu zákona o státním rozpočtu je 21. den od doručení usnesení Sněmovny předsedovi vlády.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě