Okamura (SPD): Je nepřijatelné, že STAN dostává na svůj účet pochybné miliony z daňového ráje

22.12.2021 19:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k povinnému očkování a financování hnutí STAN z Kypru.

Okamura (SPD): Je nepřijatelné, že STAN dostává na svůj účet pochybné miliony z daňového ráje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Odmítáme postoj ministra zdravotnictví Válka, který nechce zrušit vyhlášku o povinném covid očkování, přestože před volbami tvrdil, že bude proti povinnému očkování. Hnutí SPD chce podat ústavní stížnost, aby byla vyhláška zrušena. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (SPOLU) nechce zrušit vyhlášku o povinném covid očkováním osob ve věku 60+ a vybraných profesních skupin, tedy policistů, hasičů, vojáků, mediků a dalších, kterou vydal bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), přestože před volbami Válek veřejně tvrdil, že bude proti povinnému covid očkování.

Podle jeho vyjádření hodlá pouze tuto vyhlášku v oblasti pasáží týkající se covidu novelizovat, a to nejdříve v polovině února. Hnutí SPD tento postoj odmítá a pokusí se podat ve prospěch jejího zrušení ústavní stížnost. Zatím nikdo z ostatních poslanců ve Sněmovně (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti, STAN a ANO) nepřipojil pět potřebných podpisů, aby tato stížnost mohla být podána. K podání k ústavnímu soudu je potřeba 25 poslanců či 10 senátorů. Hnutí SPD disponuje 20 poslanci. Tato vyhláška v tomto znění je diskriminační vůči jednotlivým profesním skupinám osob a vyzýváme i novou vládu, aby tuto vyhlášku co nejdříve zrušila. Očkování proti covidu musí být výhradně na základě dobrovolnosti.

Je nepřijatelné, že hnutí Starostové a nezávislí (STAN) dostává na svůj účet pochybné miliony z daňového ráje na Kypru. Požadujeme, aby premiér Petr Fiala celou situaci pochybného financování svého koaličního partnera vysvětlil. Je nepřijatelné, že hnutí Starostové a nezávislí (STAN) dostává na svůj účet pochybné miliony z daňového ráje na Kypru. Předseda STAN a nový ministr vnitra Vít Rakušan na opakované výzvy odmítá financování vysvětlit. Na jejich transparentní účet přicházejí v posledních dvou měsících zvláštní platby. Jde o sumy od 100 do 200 tisíc korun, které posílají podle zjištění MF Dnes firmy, jež ovládají jedni a titíž lidé, případně pochybné společnosti, kterým velí firmy z Kypru, případně je v minulosti kyperské firmy založily. Za dva měsíce už straně takto „rozdrobeně" poslaly přes tři miliony korun. Navíc před měsícem hnutí STAN až pod tlakem médií odvolalo tehdejšího svého nominanta na ministra průmyslu a obchodu Věslava Michalika, protože nedokázal vysvětlit své neprůhledné podnikání na Kypru a v solárním byznysu. Náměstkem středočeské hejtmanky však Věslav Michalik i nadále zůstává. Je z toho zřejmé, že hnutí STAN slouží cizím zájmům. Podle SPD se jedná o další pochybení a jasné získávání vlivu na politickou stranu prostřednictvím neprůhledného financování. Požadujeme, aby premiér Petr Fiala (ODS) celou situaci pochybného financování svého koaličního partnera vysvětlil. Pokud se tak nestane, žádáme o jednoznačné vyvození politické odpovědnosti ze strany funkcionářů hnutí STAN.

Odmítáme politizaci státní správy. Jan Švejdar skončí na konci března ve funkci policejního prezidenta a odchází do civilu. Rozhodnutí předcházela schůzka s budoucím ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) ještě před jeho jmenováním ministrem. Podle důvěryhodného policejního zdroje, který média zmiňují, Rakušan vyvíjel na Švejdara tlak, aby ve funkci skončil. Tento krok může vést k destabilizaci nejen celého policejního sboru, ale také k politizaci při výběru jeho nástupce anebo ostatních jemu podřízených ředitelů bezpečnostních sborů a dalších organizací. SPD upozorňuje na tato velmi vážná rizika.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…