Okamura (SPD): Jen administrace dotací stojí téměř 30 miliard. Skandální

28.11.2023 20:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dotacím.

Okamura (SPD): Jen administrace dotací stojí téměř 30 miliard. Skandální
Foto: Hana Brožková
Popisek: Tomio Okamura

To je neskutečné plýtvání. Administrativa programů spolufinancovaných z evropských strukturálních a investičních fondů pro roky 2014 až 2020 stála Česko téměř 30 miliard korun, uvedl podle ČTK

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle něj je systém komplikovaný. Míní, že problémem je široký záběr všech podpor poskytovaných z veřejných zdrojů. Příjemci dotací čerpali za toto období z evropských fondů 579 miliard korun. Spolufinancováno bylo ze zdrojů EU celkem 188 titulů. Podle hnutí SPD dotace pokřivují trh. Používat je možné jen opravdu pro věci veřejného zájmu, nikoli pro soukromé podnikání. Navíc EU nám stanovuje, na co máme peníze používat a často by šlo peníze využít mnohem lépe! 

Systém dotací je komplikovaný, zbytnělý a v důsledku toho jen obtížně řiditelný. Čím složitější je systém dotací, tím těžší je zabezpečit smysluplnost a také vzájemnou synergii poskytovaných podpor a snížit administrativní náročnost, kterou příjemci dotací často přenášejí na firmy ‚dotačního byznysu‘,“ uvedl prezident NKÚ Miloslav Kala.

Také studie Evropské komise upozornila na české administrativní náklady sedmiletého období. Administrativu zajišťovalo podle ní více než 34 000 vysoce kvalifikovaných úředníků, což je finančně náročné. Náklady na přerozdělení jednoho milionu eur, tedy více než 25 milionů korun, vyčíslila Komise v Česku na téměř 750 000 korun.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…