Okamura (SPD): Jsme přesvědčeni, že korespondenční hlasování je útokem na demokracii

17.01.2022 17:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zahraničním zkušenostem s korespondenčním hlasováním ve volbách

Okamura (SPD): Jsme přesvědčeni, že korespondenční hlasování je útokem na demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

SPD ve Sněmovně minulý pátek zablokovalo zavedení korespondenčních voleb v ČR. Podívejte se. Chceme zabránit manipulaci voleb. Vládní Fialova pětikoalice bude ale již na příští schůzi korespondenční volbu opět nadále tvrdě protlačovat.

Na základě zkušeností z voleb ze zahraničí jsme přesvědčeni, že korespondenční hlasování jsou útokem na demokracii a zároveň to jsou otevřené dveře k machinacím s volebními lístky a podvodům při jejich sčítání. Celý podvod je přitom geniálně prostý. Každé jiné než prezenční osobní hlasování znamená, že buď víte, jak kdo volil, a pak není tajné (a proto protiústavní), anebo nevíte, jak kdo volil, pak ale nevíte, kdo hlasoval, a není tudíž hlasování transparentní a hlavně překontrolovatelné.

Zkušenosti z posledních prezidentských voleb v USA a Rakousku ukázaly, že ideálním nástrojem pro falšování jsou zejména tzv. politické neziskovky. Jejich aktivisté pomáhali občanům v ghettech s vyplňováním volebních lístků, které pak dublovali, případně je iniciativně vypisovali sami s pomocí údajů z databáze obyvatelstva.

Jelikož i u nás velmi reálně hrozí podobná manipulace s volebními výsledky, SPD nesouhlasí se zavedením korespondenčních voleb, a to navíc v době, kdy již nyní mohou naši občané v zahraničí hlasovat na našich zastupitelských úřadech. Vládní pětikoalice bude ale korespondenční volby nadále tvrdě protlačovat, jelikož chtějí nejen ovlivnit blížící se volbu prezidenta, ale i všechny další sněmovní volby.

Obecně platí, že pokud chcete transparentní demokratické volby, pak nikdy nesmíte připustit korespondenční a elektronické hlasování. Chceme svobodné, transparentní a demokratické volby – to je heslo SPD.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…