Okamura (SPD): Jsme přesvědčeni, že korespondenční hlasování je útokem na demokracii

17.01.2022 17:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zahraničním zkušenostem s korespondenčním hlasováním ve volbách

Okamura (SPD): Jsme přesvědčeni, že korespondenční hlasování je útokem na demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

SPD ve Sněmovně minulý pátek zablokovalo zavedení korespondenčních voleb v ČR. Podívejte se. Chceme zabránit manipulaci voleb. Vládní Fialova pětikoalice bude ale již na příští schůzi korespondenční volbu opět nadále tvrdě protlačovat.

Na základě zkušeností z voleb ze zahraničí jsme přesvědčeni, že korespondenční hlasování jsou útokem na demokracii a zároveň to jsou otevřené dveře k machinacím s volebními lístky a podvodům při jejich sčítání. Celý podvod je přitom geniálně prostý. Každé jiné než prezenční osobní hlasování znamená, že buď víte, jak kdo volil, a pak není tajné (a proto protiústavní), anebo nevíte, jak kdo volil, pak ale nevíte, kdo hlasoval, a není tudíž hlasování transparentní a hlavně překontrolovatelné.

Zkušenosti z posledních prezidentských voleb v USA a Rakousku ukázaly, že ideálním nástrojem pro falšování jsou zejména tzv. politické neziskovky. Jejich aktivisté pomáhali občanům v ghettech s vyplňováním volebních lístků, které pak dublovali, případně je iniciativně vypisovali sami s pomocí údajů z databáze obyvatelstva.

Jelikož i u nás velmi reálně hrozí podobná manipulace s volebními výsledky, SPD nesouhlasí se zavedením korespondenčních voleb, a to navíc v době, kdy již nyní mohou naši občané v zahraničí hlasovat na našich zastupitelských úřadech. Vládní pětikoalice bude ale korespondenční volby nadále tvrdě protlačovat, jelikož chtějí nejen ovlivnit blížící se volbu prezidenta, ale i všechny další sněmovní volby.

Obecně platí, že pokud chcete transparentní demokratické volby, pak nikdy nesmíte připustit korespondenční a elektronické hlasování. Chceme svobodné, transparentní a demokratické volby – to je heslo SPD.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.