Okamura (SPD): Klidně se hádejte dál, já se tady soustředím na práci

01.02.2019 16:39

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny 1. února 2019 k atmosféře ve sněmovně

Okamura (SPD): Klidně se hádejte dál, já se tady soustředím na práci
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

já samozřejmě tady nebudu zabředávat do té hádky a do nějaké diskuse na mimořádně nízké úrovni, která mě vůbec nezajímá. Já bych spíš tady věcně rád okomentoval některé věci, které tady padly, takže vy se tady vzájemně klidně hádejte dál, ale já se tady soustředím na práci. Já tady na počítači píšu nový zákon, který má pomoci lidem v dluhových pastech. Připomínkuji zákon, který mně poslala advokátní kancelář, takže to je pro mne důležitější téma než ty vaše neustálé hádky a předhazování, co tady všichni poslanci skrz naskrz politickým spektrem předvádí.

Ale to, co mne zaujalo mezi tím, co jsem pracoval na tom zákonu na pomoc lidem v dluhových pastech, tak mě zaujalo, jak tady pan Bartošek z KDU-ČSL poučoval o pravdě. Já bych jenom zrekapituloval lži pana Bartoška, které jsem jenom já na svoji osobu zaznamenal, kterými mě častoval a dosud se mi neomluvil. Například pan Bartošek mnohokrát v televizi říkal, i tady, že jsem tuneloval hnutí Úsvit. Znova bych chtěl poznamenat a hrdě to říkám i na mikrofon, že jsem byl přešetřen hloubkově (?) policií, finančně analytickým úřadem a zjistilo se, že jsem se neobohatil ani o korunu. Stále čekám na omluvu od pana Bartoška za tuto lež. A ostatně tuto lež říkalo dokola mnoho zástupců jiných politických stran včetně Pirátů.

Dále pan Bartošek mě tady obviňoval vloni na jaře, že prý popírám holocaust a že mám být odvolán z místopředsedy Sněmovny. Policie prošetřila asi deset trestních oznámení, všechny odložila. Dokonce i státní zástupci na dvou úrovních to posuzovali a zjistilo se, že jsem nic nepopíral. Takže nevinný člověk měl být odvolán z místopředsedy Sněmovny na základě štvavé kampaně pana Bartoška z KDU-ČSL a kdy se mi omluví tento člověk? Tento lhář a manipulátor.

Ale já užívám fakta. To jsou fakta. Dál pan Bartošek tady něco hovořil o nějakých dalších souvislostech. Ale jako my bychom se nikdy nesetkávali a nejezdili na sjezdy Sudetoněmeckého landsmanšaftu, jehož zakladatelé byli prokazatelně, a všichni si to přečtěte, fašisti a nacisti, a kovaní. Mimochodem na tyto sjezdy jezdili i politici ČSSD a TOP 09. Takže TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL prokazatelně spolupracují a podporují Sudetoněmecký landsmanšaft, jehož zakladatelé byli prokazatelní nacisti a fašisti. Nikdy, nikdy by nikdo z SPD na takový sjezd nejel. A to byste měl vysvětlovat.

Dál. ČSSD, tady pan Dolínek hovořil, chválil neziskovky, politické neziskovky. No, tak v pohodě. Někdo má názor takový, někdo makový. Takže mi v této souvislosti dovolte, aby i občané viděli a ať si na to sami udělají názor. Pražské zastupitelstvo před pár dny schválilo individuální dotaci v hodnotě přes 5,1 milionu korun neziskové politické organizaci Integrační centrum Praha, ICP, která se prý stará o integraci migrantů v Praze. A jaké jsou tam platy šéfů této neziskovky? Je to 79 tisíc korun a 67 tisíc korun měsíčně a 40 tisíc korun tam ještě měsíčně bere učitel arabštiny. Celkem tedy miliony z našich peněz na integraci cizinců pro politickou neziskovku. Ano. A je to pražská koalice Pirátů Ivana Bartoše, uskupení Praha sobě poslance KDU-ČSL Jana Čižinského a Kalouskovy a Pospíšilovy TOP 09. No, je tedy neuvěřitelné, za co tato sluníčkářská vládnoucí koalice Pirátů, TOP 09 a sdružení Praha sobě pana Čižinského, za co utrácí peníze nás všech. A já třeba, my jako SPD si myslíme, že je lepší například pomoci pracujícím rodinám s dětmi, radši je lepší zdvihnout důchody jak starobní, tak invalidní, než dávat peníze na plat ředitele 79 tisíc korun měsíčně a jeho zástupce 67 tisíc korun měsíčně a 40 tisíc měsíčně na učitele arabštiny.

Pojďme se na to podívat ještě dál. To znamená, tyto tři strany, KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti, oni preferují, aby se tedy peníze z veřejných prostředků nedávaly českým potřebným občanům, ale aby se dávaly na nějaké tyto politické neziskovky, z mého pohledu parazitující politické neziskovky. A jinak, když se podíváme na strukturu té dotace, tak většinu této dotace spolknou platy vedení této neziskovky. Ta pořádá akce jako - cituji: Turecký večer filmu nebo Kurzy sociokulturní orientace. Jen za loňský rok tato neziskovka, které Piráti, KDU-ČSL a TOP 09 přikleply aktuálně 5,1 milionu, dalších 5,1 milionu, tak jen za loňský rok za mzdy utratila 15 milionů korun, převážně z kapes nás všech. Ředitel této organizace, jak jsem říkal, má plat 79 tisíc korun měsíčně a finanční manažer 67 tisíc korun měsíčně. A zapomněl jsem ještě na koordinátora projektu. Ten má 46 900 korun měsíčně.

Imigrační centrum Praha, tato politická neziskovka, pomáhá migrantům, kteří přijdou do hlavního města a chtějí zde žít. Poskytují například služby tlumočníků, kurzy češtiny a radí cizincům, jak v České republice požádat o povolení k pobytu, jak pobyt prodloužit, pomáhá se slučováním rodin, uzavírání manželství, dokonce pomáhají a nabízejí pomoc při diskriminaci. No, skutečně český potřebný občan by mohl závidět tento servis, protože většině našich potřebných občanů se vůbec takového servisu nedostává. Ale tak Piráti, KDU-ČSL a TOP 09 mají jiné priority.

A teď další věci, abychom si to uvedli do kontextu, o kolik peněz se za tyto obrovské miliony vůbec tato neziskovka má starat. Má se starat o 380 oslovených cizinců, kterým organizace poskytne 750 služeb za rok. No, tak to je tedy brutálně předražená neziskovka, politická neziskovka, pro 380 oslovených cizinců měsíční plat finačního manažera 67 tisíc, ředitele 79 tisíc, učitele arabštiny 46 900 korun a tak dále. Tak tohleto je hospodaření, tak jak předvádí Piráti, TOP 09 a KDU-ČSL, pan Čižinský. No, je tedy pravda, že dalších ještě 20 tisíc korun vyplácí vedení této neziskovky za účetnictví, jo. Jinak v rozpočtu na letošní rok, který schválili Piráti a tato koalice, se ještě také vyskytuje částka s názvem Ostatní nespecifikované náklady s částkou 100 tisíc korun. Takže já bych chtěl poprosit, protože tady pan Bartoš, předseda Pirátů, se chystá možná, prostřednictvím pana předsedajícího, vystoupit, jestli mají zjištěno, co je těch 100 tisíc korun na ty Ostatní nespecifikované náklady. Nás by to celkem zajímalo, co to vlastně je. Ale v každém případě na pouhý základní chod společnosti, to jsou ty platy a tak dále, vyplatila Praha této neziskovce přes tři miliony korun. A přitom tyto peníze budou spotřebovány v podstatě jen k tomu, aby šéf a další manažeři mohli pobírat své platy. No, a na různé kurzy a poradenství pro cizince tyto prostředky prý využity nebudou, k tomu žádala tato neziskovka ještě další prostředky. Takže - a jenom loňský rok, abychom to zasadili do kontextu, tak tato neziskovka jenom za loňský rok na mzdách spotřebovala neuvěřitelných 15 milionů korun. Takže to je opravdu šílené. A my říkáme, my za SPD nechceme, aby se "tunelovaly" takto veřejné peníze, "tunelovaly" veřejné peníze ve prospěch sluníčkářských neziskovek a nějakých cizinců. My chceme, aby byly utráceny především pro naše potřebné občany. No, ale pojďme se vrátit, takže to je k tomu, co tady říkal pan Dolínek z ČSSD, jak tady obhajoval politické neziskové organizace. No, tak snad se tady můžeme jenom pousmát, že když bylo vedení ČSSD, no tak ta částka podle mých záznamů byla ještě větší, ale tak jako tak, ve vedení hlavního města Prahy. To znamená, tak jako tak, je to prašť jako uhoď.

Ale k tomu, co říkal pan Dolínek a tady další představitelé ČSSD na adresu SPD, tak kdy konečně zaplatíte ty dluhy panu Altnerovi? Kdy konečně zaplatíte dluhy? To znamená, vy jste byli - tam je pravomocný rozsudek, že máte zaplatit dluhy. Každý občan by je musel zaplatit. Vy se z toho snažíte vykroutit. Mezitím už ten, kterému jste měli zaplatit, tak zemřel. A já se ptám, jestli půjdete také příkladem a zaplatíte dluhy, jako musí platit každý občan. Já dluhy žádné nemám. Naše strana také ne. Tak kdy vy konečně zaplatíte dluhy? Takže já si myslím, že tady potřeba je, abyste mluvili nejprve o sobě, kdy splníte, že konečně zaplatíte vaše dluhy, co dlužíte lidem. No, ono je těch vašich problémů víc v ČSSD. Vzpomeňme na OKD. Kdo že podepsal tu privatizaci OKD? No, ministr financí Sobotka. Bohuslav Sobotka ji jako ministr financí podepsal, tu privatizaci OKD. A dneska lidé v Moravskoslezském kraji trpí dodnes. A jakou vyvodil Bohuslav Sobotka z toho nějakou odpovědnost a představitelé ČSSD?

To znamená - další věc je ROP Severozápad, jedna z nejhorších kauz, korupčních kauz, která se šetří dneska. Jedná se, je to podezření na rozkrádání evropských dotačních fondů. No, tak jak víme, tak už svědci řekli u soudu veřejně, že putovali k exponentům ČSSD, a musím říct, že i ODS tam bylo jmenováno a proběhlo to i veřejně médii, že tam putovaly velké částky směrem k těmto exponentům v rámci tohoto ROP Severozápad. A řekli to v rámci vyšetřování, veřejně tato informace je, řekli to dokonce u soudu, tuším. Takže jak to tedy je s tím vyváděním těch různých peněz jako z těch dotačních fondů, ještě se to šetří, ta trestní oznámení?

Rád bych také řekl, aby ČSSD tedy nám řeklo, jak to, že už pět let vedete Ministerstvo práce a sociálních věcí, a Nejvyšší kontrolní úřad tam opakovaně nalézá účetní a finanční nesrovnalosti v hodnotě miliard korun; IT zakázky za jedna a půl miliardy. Teď padla dvě trestní oznámení směrem k Ministerstvu práce a sociálních věcí, že jsou tam opět zpochybňované zakázky za tři čtvrtě miliardy korun. A celou dobu to ministerstvo vede ČSSD. Takže na vašich ministerstvech probíhají podezření z machinací v miliardových částkách, doslova miliardových částkách, jsou to zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu a vy tady ještě odvádíte pozornost jinam a komentujete nějaké jiné politické strany. No, můžete, máte na to právo. Ale mě zajímá, jak to, že pořád na vašem ministerstvu, už pět let ho vedete, Ministerstvo práce a sociálních věcí, jak to, že jsou tam opakovaně nalézány Nejvyšším kontrolním úřadem finanční machinace v miliardách korun. Týká se to IT zakázek. Tak, pane předsedo ČSSD Hamáčku, vysvětlete nám to. Jak to, že u vás, vy už to pět let vedete, byla to paní ministryně Marksová Tominová, teď tam máte ministryni paní Maláčovou, ta je tam ještě relativně krátce. Ale řekněte nám, co se to tam děje. Jestli máte tak neschopné ministry, anebo jestli se tam zase něco šolíchá? Tak nám to prostě vysvětlete, tyhlety věci, jo? A to zajímá zase nás. Dále.

Padá tady jméno pan Balda. Já jsem ho v životě neviděl. My máme 540 tisíc voličů a SPD se od toho jasně distancovalo. Ten člověk nebyl nikdy ani naším členem, ani členem čekatelem, je to jeden... zřejmě, nevím, jestli je to vůbec pravda, že nás volil, ale máme 540 tisíc voličů. A my jsme se distancovali od takového jednání. A distancuji se tady od toho znova. To se může stát každé straně. Myslím, že jsem tady zrekapituloval ty strany, které tady na nás nejvíc útočily, tak jsem zrekapituloval jejich věci.

Třeba tady Piráti bojují proti... já nevím, tady říkají, jak jsou čistí. A zjistíme, že jejich zastupitelka má na sebe insolvence. Já jsem to taky ani nekomentoval veřejně, protože se to prostě může stát. Naši kandidáti třeba podepisují čestné prohlášení, že nemůže za SPD kandidovat nikdo, kdo má exekuce nebo kdo je v nějaké dluhové pasti. My to máme ošetřeno. Vy možná ne. Ale tak jako tak se to stalo. Jste také už jako velká strana, máte hodně kandidátů, máte hodně voličů.

Vzpomínám, že vaše pražská organizace podpořila kliniku. To byla organizace Pirátů na Praze 3, jestli si vzpomínám. Podpořili nelegální zabírání cizích prostor, otevřeně se k tomu přihlásili. Tak máte tam také takové podivné lidi, kteří jsou pro to, aby se zabíraly cizí prostory. Ale já taky pana Bartoše, prostřednictvím pana předsedajícího, neobviňuji, že on sám si to myslí. Tak prostě máte takové lidi, my takové nemáme, my v SPD ctíme, my nemáme ani jednoho, kdo by souhlasil se zabíráním cizího vlastnictví. Takhle to prostě u vás je a je to v pořádku, vy se k tomu hlásíte, je to vaše věc.

Druhá věc. Ještě se krátce zastavím u KDU-ČSL a u poslance Čižinského, který vede to hnutí Praha sobě. Naposledy tenhleten lhář rozšiřoval v prosinci ten falešný E-mail o mně, že prý jsem rozesílal z poslaneckého mailu slevy na sushi. Když pominu, že nám u nás na obchodě pomohl a obraty se zdvihly díky tomuto podvrhu o statisíce korun, jako jo. Takže původně mi chtěli ublížit a zesměšnit mě, a ještě mi pan Čižinský vydělal peníze, tak zase na druhou stranu v té jeho hlouposti se ukázalo, že to trošku nedomyslel.

Ale pan Čižinský z KDU-ČSL, jak víte, v prosinci rozposlal E-mail, respektive zveřejnil na svém Twitteru, že prý Tomio Okamura z poslaneckého mailu rozesílá slevy na sushi do svého obchodu, a že prý jsem zneužil poslanecký mail. Já jsem zoufale argumentoval, že jsem nikdy nic takového neposlal, protože bych takovou věc nikdy pochopitelně neudělal. Tuto zprávu šířili i Piráti, šířili to i poslanci Pirátů, jak víme. Nechci... Teď si přesně nevzpomínám, kdo to byl, ale tuším, že to byl pan poslanec Ferjenčík. No a pan Čižinský je takový kalibr, že přestože věděl, že je to lež, a i v médiích už proběhlo, že je to lež, už to prošetřila dokonce i policie, zjistili, že je to lež, já už tu zprávu od policie mám. Prošetřoval to i kancléř Sněmovny, na základě toho se aspoň lépe zabezpečily vaše poslanecké maily, jestli si vzpomínáte. Hned k tomu byla přijata opatření, aby i vaše maily byly lépe zabezpečeny. Ale ono to vůbec dokonce nebylo posláno z mého mailu. Byla to nějaká aplikace, která vytváří nějaké stejné maily, jako máte, a bylo to rozposláno. Potvrdila to i policie.

Ale k pointě věci. Omluvil se mi pan Čižinský? (Slabé hlasy z pléna: Ano.) Neomluvil. On napsal jenom na Twitter: Omlouvám se. Jenže omlouvám se za to, že šířil chybnou zprávu, ale že by se omluvil Tomio Okamurovi, že mě chtěl poškodit, a že o mně lhal, takový kalibr to není. A to jsme se tady potkali dvakrát i na WC, (Smích a pobavení v sále.) a mohl mi to tady bez problémů říct. To znamená, ta příležitost byla, krátce řečeno. Takže prostě tohleto je chování poslanců KDU-ČSL. Zalžou, pošpiní, ale aby face to face, skutečně do očí potom řekl: spletl jsem se, pošpinil jsem vás, šířil jsem fake news, jako to udělal pan Čižinský, tak na to odvahu už nesebere.

Samozřejmě, jak jsem říkal, trošku hřejivé na tom bylo, na této podlé a zákeřné věci, že jsem na tom jeho fake news ještě vydělal peníze. Takže to zase bylo v podstatě i celkem finálně příjemné. (Pobavení v sále.) Kdo by chtěl šířit nějakou reklamu na můj obchod, tak prosím, klidně pokračujte, protože se to ukázalo jako dobré. A ono tu reklamu na titulní straně I-dnes a Seznamu, ta by nás přišla na hodně peněz. A oni se toho všichni chytli, a to klikání na náš E-shop bylo skutečně fantastické.

Takže já jsem to chtěl takhle trošku shrnout, tuhletu dosavadní diskusi. Jsem rád, že jsme se vzájemně trošku zasmáli, že se zlepšila ta atmosféra ve Sněmovně. Bylo to i mým cílem to malinko odlehčit. Já se těším na spolupráci s vámi všemi. Chtěl jsem jenom říci, že si myslím, že máme před sebou. My jsme si také promluvili na poslaneckém klubu o tom, co tady proběhlo, ne že ne, promluvili jsme si. A za mě platí, že bych rád spolupracoval se všemi, že by ta debata tady měla být skutečně věcná, že bychom si tady měli vzájemně povídat. Měla by to být taková slušná politická soutěž, o kterou - já osobně si myslím - tady ve Sněmovně v tomto volebním období se určitě od začátku snažím a doufám, že budeme spolu spolupracovat na mnoha zajímavých vašich i našich návrzích, aby ta republika šla trošku nahoru.

Děkuji za pozornost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…