Okamura (SPD): Nedostatky a nespravedlnosti v ošetřovném i tzv. kompenzacích podnikatelům

01.02.2021 16:57

Komentář na facebookovém profilu k nedostatkům v systému kompenzací a vyplácení ošetřovného

Okamura (SPD): Nedostatky a nespravedlnosti v ošetřovném i tzv. kompenzacích podnikatelům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Prosazujeme rozšíření ošetřovaného rodinám a kompenzací podnikatelům. Kritizujeme naprosto nevhodnou vládní úpravu parametrů ošetřovného při péči o děti do deseti let, které nesmějí chodit do škol, přičemž současná úprava neumožňuje, aby tuto péči poskytovali (a ošetřovné pobírali) rodinní příslušníci dítěte, když s ním trvale nežijí ve společné domácnosti (starší sourozenec, prarodič). Ve Sněmovně jsme opakovaně navrhovali změnu, ale marně. Současný stav má totiž negativní dopady jednak na propad příjmů mnoha rodin, zejména u rodičů-samoživitelů – a projevuje se to i kritickým nedostatkem personálu ve zdravotnictví, protože mnoho lékařek a zdravotních sester musí být doma s dětmi a chybějí v nemocnicích, což ostatně nedávno přiznal i ministr Blatný.

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí

A ohromné nedostatky a nespravedlnosti jsou i v tzv. kompenzacích podnikatelům, kterým byla zakázána nebo omezena výdělečná činnost. Dodnes třeba nedostali ani jedinou korunu finanční náhrady živnostníci, kteří současně (často z důvodu existenční nutnosti) pracovali i na částečné zaměstnanecké úvazky, tedy zejména hlavně matky-samoživitelky. Ani jedinou korunu kompenzací nedostali společníci více než dvoučlenných eseróček, byť jim bylo podnikání zakázáno stejně jako ostatním subjektům v jejich oborech.

A žádné odškodnění dosud nedostávají ani ti živnostníci, kteří jsou v insolvenci a řádně ji splácejí – byť zde, i pod tlakem SPD, se už blýská na lepší časy a příslušná novela zákona nedávno prošla Sněmovnou. Smutné a docela příznačné je i to, že dosud výplatu kompenzací živnostníkům v insolvenci blokovala Evropská komise. A stejně tak nárok na mimořádné ošetřovné při péči o děti do deseti let při uzavření škol nemají živnostníci, kteří jsou invalidními důchodci. To je už naprosto neakceptovatelné a až nehumánní.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…